open-navfaktor-logo
search
Upozorenje akademika
Duraković: Dodik ne priča uzalud, "Trojka" je servilna, kao ruska zaprega "troika", gazda sjedi i njome upravlja
Akademik Esad Duraković gostujući na Televiziji Sarajevo komentirao je političke prilike u BiH, osvrćući se na rad koalicije "Trojka" (SDP, NiP i Naša stranka) u vlasti sa SNSD-om i HDZ-om. Nazvao je "Trojku" servilnom.
29.12.2023. u 10:51
get url
text
Esad Duraković
Esad Duraković

- Kazali ste nedavno: "Imali smo mi ovdje ne tako davno svoju Gazu. Izdavali su nas oni koji su trebali da nas brane". Ko su izdajice - bilo je pitanje upućeno Durakoviću. 

Između ostalog, akademik Duraković je kritizirao neke poteze Vlade FBiH u pogledu, kako je kazao, izostavljanja državnog Pravobranilaštva u odlučivanju o raspolaganju državnom imovinom.

- I to je jedna vrsta izdaje - rekao je Duraković. 

Komentirao je i prijetnje Milorada Dodika da će entitet RS krenuti putem secesije. Trebamo li vjerovati onima koji nas uvjeravaju da je to samo priča, bilo je pitanje za akademika Durakovića. 

- Agresija na BiH nije završena jer nisu ostvareni ciljevi te agresije. Osnovni problem nije ni u Čoviću, ni u Dodiku. To govorim godinama. Osnovni problem počiva u aspiracijama Hrvatske i Srbije, koje se nisu odrekle teritorijalnih pretenzija prema BiH, a njihovi izvođači radova su Čović i Dodik. Sutra to može biti neko drugi, treći... Dakle, problem je vrlo ozbiljan i opasan. Međunarodna zajednica bi, figurativno rečeno, mogla udariti po prstima establišment i hrvatski i srbijanski, da ostave Bosnu na miru. Ovi izvođači radova su jako opasni s obzirom na to da postoje teritorijalne pretenzije.

Druga stvar, ono što je poseban problem je to da naši, ne samo probošnjački, nego probosanski političari općenito, nisu na nivou situacije. Oni ne reagiraju kako treba, nemaju inicijativu, nego reagiraju uvijek nakon Čovićevih ili Dodikovih katastrofalnih poteza, umjesto da imaju viziju, strategiju - kazao je Duraković. 

On je, objašnjavajući (ne)djelovanje "Trojke" u vlasti povukao sljedeće poređenje: 

- Ova "Trojka" je izuzetno servilna, nekreativna, bez vizije, bez strategije. I to mene podsjeća na jednu fantastičnu alegoriju ili parabolu. Šta je "troika"? To je ruska konjska zaprega koja ima praporce, oni što vuku saonice zimi, okićeni su praporcima, zvone, voze vlasnika u saonicama kasom ili galopom, zavisi od toga kako gazda koji sjedi tamo upravlja i diktira im i pravac i tempo. To je meni jedna vrlo podobna parabola za ovaj slučaj. Hoću reći da bi "Trojka" i svi patrioti morali biti svjesni ozbiljnosti situacije i da bi morali reagirati dramatično. 

Naši probosanski političari bi morali što je moguće češće sazivati ovih dana, pa i mjeseci, konferencije za štampu, vršiti pritisak na visokog predstavnika i artikulirati svoje zahtjeve prema međunarodnoj zajednici jer Dodik ne priča uzalud. Po mom dubokom uvjerenju. On sutra može postaviti rampe na liniji entiteta, EUFOR izađe na linije da ne bi došlo do sukoba i imamo "kiprizaciju" Bosne i Hercegovine. Situacija je vrlo ozbiljna i mislim da je tako treba i tretirati - objasnio je Duraković. 

Njegovu cijelu izjavu na ovu temu možete pogledati u videu ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.