open-navfaktor-logo
search
Schmidtovi amandmani
Duvnjak: Kantonalne skupštine više neće moći opstruirati slanje delegata u Dom naroda FBiH
Prema jednom od amandmana koji je 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, kantonalne skupštine nakon konstituiranja imaju rok u kojem su dužne poslati imena kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
25.10.2022. u 07:50
get url
text

U suprotnom, pojašnjava za Faktor Jasmin Duvnujak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, na mjesta njihovih delegata doći će predstavnici iz drugih kantona.

Do sada nije bilo roka 

- Što se tiče kantonalnih skupština, one biraju delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH sastavljene od jednakog broja delegata Bošnjaka, Hrvata, Srba koji dolaze iz 10 kantona i 11 delegata ostalih.

Do sada je bila situacija da nakon što se skupštine kantona konstituiraju, nije postojao nikakav rok do kojeg su trebale proslijediti u Dom naroda svoje kandidate za novi mandat u Domu naroda.

Tako je postojala mogućnost nakon konstituisanja kantonalnih skupština da neka od skupština opstruira postupak konstituiranja Doma naroda na način da jedno vrijeme ne šalju svoje kandidate za Dom naroda - govori Duvnjak.

Dodaje da je Schmidtovim amandmanom takva situacija sada na nekin način onemogućena.

- Skupštine kantona nakon što se konstituiraju, biraju svoje delegate u Dom naroda u roku od 30 dana od dana ovjere rezultata izbora. Prepostavka je da će naš izbor službeno biti ovjeren i objavljen u Službenim novinama 2. novembra. Znači, do 2. decembra, po ovom rješenju skupštine kantona se trebaju konstituisati i trebaju izabrati svoje delegate u Dom naroda.

Zakonom će se precizirati način preraspodjele mjesta dodijeljenom jednom ili više konstitutivnih naroda ili ostalim, ukoliko kantonalna skupština u tom kantonu ne izabere delegate iz nekog naroda ili nema dovoljno pripadnika relevantnih konstitutivnih naroda ili iz grupe ostalih - objašnjava Duvnjak i dodaje:

- Važno je da ukoliko kantonalne skupštine u ovom roku od 30 dana ne pošalju svoje kandidate koje imaju, Schmidt je predvidio da popunu tih nedostajućih delegata učine Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali iz drugih kantonalnih skupština. Ovdje možemo govoriti da postoji jedna vrsta sankcija. A sankcija je da "ako ti ne pošalješ listu kandidata, izabrat ćemo iz drugih kantona."

Duvnjak naglašava da je to rješenje dobro i da više ne bi trebalo biti opstrukcija.

Opstrukcije iz Livna i Posavine 

- Hrvati su, ne 2018. nego 2010, kada je bila Platforma (SDP, SDA, Radom za boljitak i HSP) kada su shvatili da će se izabrati predsjednik Federacije bez njih i vidjeli da postoji trećina, odlučili su da ne šalju svoje delegate iz Livna, Posavine, i na taj način su odgađali formiranje Doma naroda skoro pola godine. Dakle, 2010. godine na 2011. godinu je bila ta vrsta opstrukcije. E sada to neće biti moguće, što je dobro - govori Duvnjak i dodaje: 

- Nakon što kantonalne skupštine izaberu svoje delegate po broju koji još nije poznat. Ne znam ko će to odrediti, OHR ili Centralna izborna komisija BiH (CIK) uz saglasnost s OHR-om. U svakom slučaju, nakon što se taj postupak obavi, provjere mandata idu na CIK, on dodjeljuje mandate kroz takozvane posredne izbore koji su u kantonalnim skupštinama.

Onda CIK nakon provjere kandidata dostavlja certifikate. Iskreno se nadam da se na ovaj način može značajno ubrzati konstituiranje oba doma Federalnog parlamenta. Možemo već novi saziv Doma naroda imati realno, ako ne bude nekih drugih opstrukcija, do Nove godine - govori Duvnjak. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.