open-navfaktor-logo
search
Koridor Vc
Duvnjak: Zašto na autoputu Sarajevo - Zenica nema niti jedne benzinske pumpe, odmarališta, parkinga?
Zašto na autoputu Sarajevo - Zenica u dužini 70 kilometara ne postoji niti jedna benzinska pumpa, odmaralište, parking, vidikovac, pitao je nadležne u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija delegat Jasmin Duvnjak na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.
28.07.2022. u 15:29
get url
text
Jasmin Duvnjak
Jasmin Duvnjak

Pitanje je postavljeno u sklopu tačke koja se tiče Prijedloga odluke o dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine Autocesta na Koridoru Vc za period od 20 godina.

Morate sići sa puta i nasuti gorivo

Po završetku rasprave ova odluka nije dobila potrebnu većinu.

- Kako je moguće da na najfrekvetnijem dijelu autoceste na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini Sarajevo - Zenica nemamo benzinske pumpe, odmorišta, odnosno odmarališta, parkinga za teretni saobraćaj, za pauze za autobuse. Da ne kažem da nema nekih vidikovaca, sa turističkog aspekta. Pogotovo je to zanimljivo za potez Sarajevo - Zenica. Zar je moguće da na autoputu, na potezu od 70 kilometara ne postoji benzinska pumpa. Izađete na dio Slavonski Brod - Zagreb, na 40-ak kilometara su benzinske pumpe, odmarališta, parkinzi - govori Duvnjak i dodaje:

- Vi putujete od Sarajeva do Zenice, na autoputu nemate benzinske pumpe. Morate sići sa puta u Ilijaš, Visoko, Kakanj, da bi natočili gorivo. Šta je sa odmorom, pauzom, prinudnom situacijom u kojoj se mogu naći putnici u autobusu, vozači koji su umorni, vozača kamiona? Da li moraju parkirati šleper u nekom prigradskom naselju? Na dijelu Zenica - Sarajevo ima jedna benzinska pumpa, ali Sarajevo - Zenica nema. Zenička zaobilaznica prekrasan je infrastrukturni poduhvat, težak poduhvat koji je koštao, prolazi se kroz prekrasne pejzaže, ali nema vidikovca, benzinske pumpe sa kafeterijom. Djeluje mi skromno, oskudno. Pa neko može imati problem sa vozilom. Ne znam je li projektovano, ali to nema.

Pitanja je imao i delegat Aner Žuljević (SDP).

Šta je sa pravima vlasnika parcela

- Interesuje me šta ovo u pravnom smislu znači dopuna Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine Autocesta na Koridoru Vc i sa aspekta uloge lokalne zajednice. Da li se ovo kosi sa drugim zakonima, šta podrazumijeva i do kojeg nivoa slobode Autoceste FBiH dobijaju u smislu odluka. Recimo kod izmještanja objekata, ako teren u određenom mometnu ne zadovoljava uvjete, trebate nešto pomaknuti.

Za koliko, gdje? Koga morate pitati, morate li ikoga pitati ili se može donijeti poslije usvajanja ove odluke, da se niko ništa ne mora pitati. Mogu se ugroziti nečija ljudska prava. Hajmo o privatnim parcelama koje bi mogle zasmetati za neku promjenu lokacije. Interesuje me šta ova odluka ako danas za nju podignemo ruke znači sa aspekta implementacije i generalno ljudskih prava vlasnika parcela. Ovo sam prvi put vidio za 15 godina bavljenja politikom - rekao je Žuljević.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija je rečeno da Autoceste FBiH nemaju autonomiju da rade kako žele, već ih kontrolira Ministarstvo. Ukazano je da je da su na autoputu predviđena odmarališta, ali da se na pojedinim lokacijama pojavljuju klizišta i onemogućavaju gradnju.

Prateći objekti 

- Trenutno imamo u Čekrčićima prema Zenici planirano odmaralište, ali ne zadovoljava kriterije. Nedaleko od toga, kilometar i po-dva, postoji područje gdje se može napraviti odmaralište. Ne izlazimo van granica obuhvata autoputa, nećemo ulaziti u pravne sitiuacije privatnih osoba oko zemljišta. Ova odluka dopunjava se i olakšava se izgradnja pratećih objekata, pokazat će se gdje se može napraviti pupma, odmaralište - rečeno je iz Ministarstva.

Odluka ipak nije prošla na Domu naroda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.