open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Džaferović o ruskim trupama: U BiH mogu biti samo EUFOR, NATO i OSBiH!
Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH na pisanje ruskih medija koji se pitaju, da li je vrijeme da Ruska Federacija ponovo pošalje mirovne snage u BiH, poručio je da je to bespotrebno podgrijavanje ionako već uzavrele političke situacije u BiH, koja, tvrdi, ako bude takvih izjava i najava, može samo otići u sigurnosnu destabilizaciju i nije nikome u interesu.
01.12.2021. u 13:48
get url
text

VEZANI TEKST - Dodatno dizanje tenzija iz Moskve: Je li vrijeme za ruske trupe u Bosni i Hercegovini?

- To se zna koji vojnici iz međunarodnih snaga su prisutni u Bosni i Hercegovini i samo ti vojnici mogu da budu u BiH. To je, dakle, EUFOR. Zna se da BiH ima saradnju sa NATO-m i da NATO ima obavezu da štiti teritorijalni integritet BiH po Dejtonskom mirovnom sporazumu, i to su su Oružane snage BiH. I nikakve druge vojne snage niti mogu biti niti će biti u BiH - izjavio je Džaferović.

Utjecajni ruski portal Pravda objavio je tekst o posjeti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika Moskvi, u kojem se navodi da ona dolazi u vrijeme zategnutih odnosa između lidera SNSD-a i Zapada.

Autor teksta kaže kako treba vidjeti na koji način bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pomoći Dodiku, napominjući da je Rusija imala vazdušno-desantni bataljon u Ugljeviku, u sklopu međunarodnih mirovnih snaga, koje su u junu 1999. preraspoređene u Prištinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.