open-navfaktor-logo
search
Smetljište historije
Džaferović o "trećem entitetu": Neka se kane ćorava posla i neka konačno nauče lekciju iz prošlosti
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na skupu podrške narodu Ukrajine koji je održan u Sarajevu, upitan je od novinara i "kako komentarišete sve oko trećeg entiteta i stav Dragana Čovića".
09.05.2022. u 13:46
get url
text

Džaferović je kazao:

- Kakav treći entitet? Nema nijedne reforme koja će se u Bosni i Hercegovini odvijati i dešavati, koja bi dodatno etnički ili teritorijalno dezintegrirala BiH. Postoje i moguće su samo reforme koje će BiH dodatno reintegrirati i tako reintegriranu odvesti u Evropsku uniju i NATO savez. Svako onaj ko sanja o dodatnim etničkim teritorijalnim podjelama, onda on ne zna ništa o BiH ili ništa nije naučio iz prošlosti.

Džaferović je pozvao "sve one koji razmišljaju na matrici dodatnih podjela a na taj način potkopavaju Dejton i ugrožavaju mir u BiH", da konačno nešto nauče iz prošlosti.

- A lekcija iz prošlosti glasi: Svako onaj ko je atakovao na BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet, završio je u Hagu i na smetljištu historije. Tako će i ovi koji se danas nešto upinju, a ja ih pozivam da se kane ćorava posla, da spase i sebe i da pomognu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.