open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Džaferović primio akreditive novog britanskog ambasadora u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Juliana Reillyja.
18.07.2022. u 14:44
get url
text

Razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, za koje je ocijenjeno da su izuzetno dobri i prijateljski, sa prostorom za daljnje jačanje i razvijanje. Istaknuto je i da se ove godine obilježava 30. godišnjica diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Džaferović je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu što, kao svjedok Dejtonskog sporazuma i jedan od strateških sjevernoatlantskih partnera Bosne i Hercegovine, pruža podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu, miru i integracijskom putu BiH.

Razgovarano je o unapređenju ekonomske i drugih oblika saradnje, a istaknut je značaj imenovanja sira Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan. Posebna pažnja je posvećena državnom programu obilježavanja genocida u Srebrenici u UK, u okviru kojeg su održane posebne komemoracije u Parlamentu i Ministarstvu vanjskih poslova UK.

Džaferović je poželio dobrodošlicu i uspješan mandat ambasadoru Reillyju, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.