open-navfaktor-logo
search
Direktor TE Tuzla
Džananović pojašnjava: Tuzla i Lukavac već imaju redukcije grijanja, ko bi osjetio redukcije struje?
Građani pojedinih dijelova Tuzle i Lukavca u posljednja dva dana osjećaju smanjenje u isporuci toplotne energije. Razlog je smanjena isporuka iz Termoelektrane (TE) Tuzla, koja je opet uzrokovana nedostatkom uglja zbog obustave rada u svim rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
30.11.2021. u 13:46
get url
text
Termoelektrana Tuzla
Termoelektrana Tuzla

- U skladu s raspoloživim resursima, odnosno prilivom uglja jer rezervi nemamo, neznatno smo smanjili temperaturu tople vode za grijanje Tuzle i Lukavca. Temperatura vode se usklađuje s vanjskom temperaturom. Radimo s jednim kotlom Bloka 3, što je dovoljno da podmirimo potrebe na ovaj način - kaže direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović.

Smanjeno grijanje

Sve se, kako je rekao, radi u saradnji s Centralnim grijanjem Tuzla i Javnim preuzećem Rad iz Lukavca.

- Ovaj način rada možemo držati relativno kratko. Ukoliko u roku od nekoliko dana ne počne isporuka uglja, onda će redukacija toplinske energije morati biti značajnija - naglasio je Džananović.

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja Centralnog grijanja Suljo Sarić kaže da je isporuka toplotne energije otprilike manja za 20 posto, ali da je svi građani Tuzle ne osjete podjednako.

- Zapadni dio grada, koji je bliži TE Tuzla, praktično ne osjeti redukciju. U naselju Solina od jučer nema grijanja nikako, zbog konfiguracije našeg sistema i to sada popravljamo. U istočnom dijelu grada generalno imamo smanjenje oko 10 posto, a nešto se osjeti i u centralnom dijelu Tuzle. Dakle, u nekim dijelovim grada sve je uredu, negdje se redukcija osjeti 20 posto, a negdje se tri dana osjeti 100 posto - navodi Sarić.

TE Tuzla za sada nije reducirala isporuke toplotne energije za privredne subjekte, a njih nije malo.

- Ta isporuka je sudbinski u vezi s ugljem i ukoliko se nešto brzo ne riješi, bit ćemo prinuđeni da uvedemo redukcije što će se negativno odraziti na proizvodne procese - navodi Džananović.

Direktor TE Tuzla Izet Džananović

Termoelektrana Tuzla nije imala zalihu uglja za mjesec u momentu kada je stala proizvodnja u rudnicima, iako je to po važećim pravilnicima trebala imati.

- Razlog je deficit u isporuci uglja u prethodnom periodu. Zboga toga sada radimo protočno, odnosno iskoristimo sve što nam dopreme u toku dana - pojašnjava Džananović.

Cijena energije

Elektroprivreda BiH je još prošle sedmice najavila da su isporuke toplotne i električne energije sve izvjesnije. U isporuci toplotne energije ta faza je već počela, a takav scenarij nije nemoguće očekivati i kada je u pitanju električna energija. Naravno, tada ne bismo govorili samo o Tuzli i Lukavcu.

- Mjera redukcije električne energije se ne može primijeniti na ograničen lokalitet, dakle na jedan dio FBiH, odnosno dio konzuma. TE Tuzla je jedan od proizvođača i naspram proizvodnje se regulira potrošnja. Ako do redukcije, ne daj Bože, dođe, to je u nadležnosti sektora za upravljanje i elektrodistributivnih područja - pojašnjava Džananović.

Dodaje da smo od redukcija struje daleko, u zavisnosti od toga kolika nam je platežna moć.

- Energije ima na tržištu, ali ako je uvezemo onda se ne može plaćati po istoj cijeni. Energija koju mi trenutno plasiramo je ispod proizvodne cijene u termoelektranama EPBiH. Radi se o reguliranoj cijena za domaćinstva i 0,4 kilovoltnu mrežu. Moramo znati da cijena uglja i njegovog transporta, u TE Tuzla, učestvuje sa 70 do 75 posto u proizvodnoj cijeli električne energije. Nije logično da povećanje ide na teret Elektroprivrede, odnosno povećanje cijene uglja se mora preliti na povećanje cijene električne energije ili input uglja treba zadržati na postojućem nivou - pojašnjava Džananović.

Najednostavnije, povećanje cijene uglja mora dovesti do povećanja cijene struje, a o tome posljednju riječ ima Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.