open-navfaktor-logo
search
Ubuduće neće biti tako
Elektroprivreda BiH objasnila zašto su kasnili računi za struju i zašto su građani prinuđeni platiti više
Svi naredni računi će biti izdati u skladu sa promjenom
AUTOR: E.D.-Š.
10.05.2024. u 11:40
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Građanima u Federaciji Bosne i Hercegovine koji se snabdijevaju električnom energijom preko Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH sa kašnjenjem pristižu računi za električnu enerigiju za mart.
Redakciji Faktora obratio se veliki broj građana Kantona Sarajevo kazavši kako im je struja obračunata za više od mjesec dana, recimo od 16. marta do 26. aprila pa su samim tim i računi veći. Neki su prinuđeni platiti oko 90 KM, a do sada su plaćali oko 60 KM. Pojedini su dobili i dva računa...
Iz JP Elektroprivreda BiH kažu kako je uzrok kašnjenja računa "usaglašavanje očitačkih listi" i da nije riječ o poskupljenju električne energije.
- S obzirom na to da Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo bilježi kontinuirano povećanje broja kupaca električne energije, u toku je provođenje redovnih aktivnosti na optimizaciji, odnosno usaglašavanju očitačkih listi na području Kantona Sarajevo, za kategoriju "domaćinstvo", kako bi se postigla što veća efikasnost očitanja brojila na određenoj lokaciji u jednom danu.
Vršenjem navedenih aktivnostima, kod određenog broja kupaca, može doći do promjene datuma redovnog očitanja brojila i svi naredni računi će biti izdati u skladu s navedenom promjenom, na mjesečnom nivou i prema novom planu očitanja.
Napominjemo da ove aktivnosti nisu povezane s promjenom cijene električne energije, a optimizacija očitačkih hodova je redovna aktivnosti koja se po potrebi može vršiti u cijelom JP Elektroprivreda BiH - navedeno nam je iz Elektroprivrede BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.