open-navfaktor-logo
search
Nekompetentni komentari
Energoinvest nakon novog poskupljenja gasa: Samozvani ekspert Bečarević unosi smutnju
Nakon saopćenja za javnost o novoj kvartalnoj cijeni gasa za Federaciju BiH prezentiranog medijima jučer, a nakon promptnih objava na pojedinim portalima i medijima, Energoinvest je izdao novo saopćenje za javnost.
15.07.2022. u 08:50
get url
text

- Po pravilu nakon svake poslovne informacije Energoinvesta o promjenama cijene gasa u Federaciji BiH, objavljuju se nekompetentni komentari i "analize" koje redovno dolaze sa jedne te iste adrese, koja se u medijima prezentira kao "ekspert za energetiku", odnosno "ekspert za gas". Kako navedeni nekompetentni komentari imaju jedini cilj stvaranje konfuzije u javnosti u vezi s poslovima s gasom, Energoinvest je prinuđen reagovati, iako po pravilu to ne čini - ističu iz Energoinvesta i dodaju: 
 
- Almir Bečarević, po profesiji pravnik, zaposlen u preduzeću BH Gas kao stručni saradnik za imovinsko-pravne poslove, ne posjeduje niti stručne kvalifikacije, niti su mu dostupne bilo kakve poslovne informacije u vezi s ugovorom Energoinvesta o snabdijevanju prirodnim gasom zaključen sa ruskim isporučiocem Gazprom Exportom. Uz to, Almir Bečarević je posljednju godinu odsutan, u statusu bolovanja, čak i sa pravnih poslova u BH Gasu. Uprkos svemu navedenom, Almir Bečarević uzima za pravo da redovno, svojim komentarima i objavama, unosi smutnju u javnosti u vezi s poslovima s gasom. 
 
Posljednji primjer takvog pristupa, kako ističu, Bečarević je demonstrirao jučer, nekoliko minuta nakon saopćenja Energoinvesta o novoj kvartalnoj cijeni gasa u Federaciji BiH, a što je prenijelo nekoliko medija i portala. 
 
- Samozvani "ekspert za gas" naglašava činjenicu da je gas u Federaciji BiH za godinu dana poskupio 100 posto pri čemu potpuno zanemaruje i on i urednici portala stvarnost i činjenicu da je prirodni gas u posljednjih godinu dana na evropskom tržištu kome i mi pripadamo, poskupio za više od 300 posto, što se može jednostavno utvrditi uvidom u kretanje cijena gasa na berzi. Uz ovo u posljednjih godinu dana došlo je do pada vrijednosti eura, tj. KM u odnosu na američki dolar u kome se obračunava vrijednost gasa, za gotovo 20 posto, što je imalo kumulirani efekat na enormno povećanje cijene gasa u svim zemljama Evrope - navode iz Energoinvesta.

VEZANI TEKST - Energoinvest: Povećanje cijene prirodnog plina bila neminovnost
 

Ekspert za gas, kako dodaju, svjesno zamagljuje činjenicu, koja je i laicima jasna, da je BiH odnosno Energoinvest izložen svim ovim udarima i da je uprkos svemu održao uredno snabdijevanje gasom, uz kupovnu cijenu koja je među najpovoljnijim u Evropi. 
 
- Pravi motivi unošenja konfuzije koju Bečarević redovno plasira, otkrivaju se u njegovim upornim napadima na snabdijevanje Turskim tokom, čime se pokušava raniji transport kroz Mađarsku u kome je i sam učestvovao, prikazati poslovno opravdanim i pored činjenice da je mađarski transporter FGSZ naplaćivao troškove transporta višestruko skuplje od normalne cijene, što je danas predmet istažnih organa u BiH. Stoga je sasvim jasno da Almir Bečarević svoje objave putem pojedinih portala i medija pokušava koristiti kao advokaturu za svoje lične ciljeve, te njegove analize i komentare smatramo potpuno bezvrijednim - zaključuju iz Energoinvesta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.