open-navfaktor-logo
search
"Remetilački faktor"
Escobar u Kongresu: Spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetu!
Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a odgovorao je na pitanja odbornika koji su bili posebno zainteresovani za situaciju u Bosni i Hercegovini.
16.02.2022. u 17:21
get url
text

Jedna od odbornica kazala je za člana državnog predsjedništva i lidera SNDS-a Milorada Dodika kako je "remetalački faktor" i da joj je bilo drago kada su mu uveden sankcije.

Pitala je Escobara šta Sjedinjenen Države mogu još uraditi u BiH.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan istakao je iako je Dodik akter sa kojim je "teško raditi", nije jedini koji pravi probleme, prenosi N1.

- Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korpucija. To je najkorumpiranija država na Balakanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za euroatlantske intregarcije - poručio je Gabriel Escobar.

On je u Kongresu pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

- Rješenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institucije. Također, spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetnu institucijama - zaključio je Escobar tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a.

Senator Ron Johnson je kazao kako su "zabrinuti zbog kineskih inicijativa na Zapadnom Balkanu, zbog kršenja vladavine prava i visoke korupcije". Poručio je kako SAD neće nametati rješenja i da žele mir i stabilnost u tom regionu. Johnson je dodao kako "sve strane na Zapadnom Balkanu žele da budemo na njihovoj strani, mi to nećemo učiniti".

Escobar je na početku svoga izlaganja kazao kako su mir i stabilnost Evrope u središtu vizije SAD-a, a Balkan je u središtu Evrope.

- Jak Balkan integrisan u jaku Evropu znači snažnu transatlantsku zajednicu. Proslavili smo 140 godina diplomatske veze sa Srbijom. Imamo sjedište specijalnih snaga u Kosovu i došlo je do ukidanja viza sa Hrvatskom. Imamo snažen veze sa ovim regionom. Prošle godine pokrenuli smo inaguralni dijalog s Crnom Gorom. Nadamo se integraciji Srbije sa evropskim tržištem - kazao je specijalni američki izaslanik.

On je pozvao zemlje regiona da osnaže vladavinu prava i provedu neophodne reforme što će ograničiti iseljavanja stanovništva sa ovih prostora. Kazao je i kako vidi primjere jačanja demokratije, ali da ima i “koraka unazad”.

U BiH endemska korupcija ugrožava stabilnost i mir. Pozivamo sve lidere na deesekalaciju sukoba. Jačanje demokratskih procesa su jedini put. Angažovani smo na pronalaženju tog puta naprijed i sprovođenje reformi od kojih će koristi imati svi građani - poručio je Gabriel Escobar.

Na kraju govorio je i o visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Christianu Schmidtu.

- Snažno podržavamo visokog predstavnika i njegovu ulogu medijatora. Razumijem zabrinutost onih koji bi željeli vidjeti nametnuta rješenja, ali nametnuta rješenja nisu demokratski odgovor na demokratske izazove. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da budemo u partnerstvu sa evropski orijentisanim, demokratski fokusiranim političkim strankama i liderima kako bi mogli sami da riješe probleme svoje zemlje - kazao je Escobar te dodao:

- To ne znači da ne podržavamo bonske ovlasti visokog predstavnika. Ali mi mislimo da je to posljednje sredstvo, nuklearno sredstvo i ono koje bi onda ostavilo odgovornost međunarodnoj zajednici da to implementira. Smatramo da su politički sistem i politički lideri, većina političkih lidera u Bosni i Hercegovini, dovoljno zreli i demokratski fokusirani da mogu rješavati svoje nesuglasice kroz vlastite procese. I tako bi trebalo da bude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.