open-navfaktor-logo
search
Oglasili se saopćenjem
EU o sastanku koalicionih parnera na nivou BiH: Razočaravajuće da se nije mogao postići kompromis...
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je komentiran jučerašnji sastanak koalicionih partnera na nivou Bosne i Hercegovine. 
27.10.2023. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Ništa nismo dogovorili; Konaković: Današnji sastanak nije propao

Kako su naveli u saopćenju, nakon jučerašnjeg sastanka političkih lidera, Ured EU-a je ohrabren viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom.

S druge strane, kako su naveli, "razočaravajuće je da se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH".

- Ključni prioritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu "unapređenja funkcionisanja pravosuđa", uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima. Prema shvatanju EU-a, rasprava se vodila između sjedišta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. U skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći. Temeljem toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva - naveli su iz Delegacije EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.