open-navfaktor-logo
search
Okončano glasanje
Faktor saznaje: Biljana Simeunović izabrana za novu članicu VSTV-a BiH
Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Biljana Simeunović bit će, prema informacijama Faktora, nova članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.
24.09.2020. u 16:29
get url
text

Rezultat je to glasanja koje je danas održano u Tužilaštvu BiH, a na osnovu kojeg je izabrana nasljednica Jadranke Lokmić-Misirača u VSTV-u BiH. Razlika u glasanju je, kažu naši izvori, bila u jednom glasu. Simeunović je osvojila 19, a njena glavna konkurentkinja Vedrana Mijović 18 glasova kolega tužilaca.

Ranije je, podsjećamo, žrijebanjem utvrđeno da će ispred Tužilaštva BiH u VSTV biti izabrana žena srpske nacionalnosti.

VEZANI TEKST - Tegeltija gubi kontrolu nad pravosuđem: Promjene u VSTV-u, još jednoj "miljenici" istječe mandat

Vedrana Mijović, koja je bila glavna konkurentkinja, je kćerka nekadašnjeg zastupnika SNSD-a Slavka Jovičića Slavuja, a pažnju šire javnosti je privukla vođenjem predmeta protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te provođenjem istrage na osnovu anonimne prijave protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Simeunović se uoči glasanja pismom obratila glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić. U tom je dopisu tvrdila da joj je tužiteljica Ozrenka Nešković u ime Tadić ponudila da odustane od kandidature za članicu VSTV-a u zamjenu za poziciju glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Pitanje izbora članice VSTV-a ispred Tužilaštva BiH izazvalo je veliku pažnju javnosti, prije svega zbog „omjera snaga“ u toj instituciji. Naime, Mijović je važila za osobu blisku predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, dok je Simeunović nerijetko kritizirala prvog čovjeka Vijeća.

Biljana Simeunović rođena je 6. novembra 1960. godine u Bijeljini. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela je u privredi 1984. godine, a u periodu od novembra 1988. godine do jula 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini na radnim mjestima pripravnika, stručnog saradnika i sudije.

Od jula 1996. do februara 2001. godine radila je kao advokat u Advokatskoj kancelariji u Bijeljini. Od februara 2001. do decembra 2003. godine radila je u Vladi RS-a kao sekretar Vlade. Za tužiteljicu Tužilaštva BiH imenovana je 1. decembra 2003. godine. Ona je i ranije bila članica VSTV-a, a na tu su je poziciju 2. novembra 2008. godine izabrale njene kolege iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.