open-navfaktor-logo
search
Nova većina
Tegeltija gubi kontrolu nad pravosuđem: Promjene u VSTV-u, još jednoj "miljenici" istječe mandat
Višegodišnja dominacija unutar Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, na osnovu koje je predsjednik te institucije Milan Tegeltija suvereno vladao kadroviranjem i donošenjem svih bitnih odluka u pravosuđu, dovedena je u pitanje.
21.09.2020. u 21:22
get url
text
Borba za kontrolu nad pravosuđem
get url
text

Najprije je ranije ove godine mandat istekao Ružici Jukić, kontroverznoj potpredsjednici te institucije koja je važila za osobu blisku Tegeltiji. Uprkos lobiranju da Jukić zamijeni sutkinja Kantonalnog suda u Širokom Brijegu Katica Artuković, sudije kantonalnih i općinskih sudova iz Federacije BiH su povjerenje dali Saneli Gorušanović-Butigan, sutkinji Općinskog suda u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Kadrovske promjene u VSTV-u: Odlazi Ružica Jukić, zamijenit će je sutkinja iz Sarajeva

Druga za Tegeltiju nepovoljna vijest u ovoj godini je istek mandata Milijani Buhi, koju je 2016. godine u VSTV izabrao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mandat Buhi istječe u oktobru, a na njeno mjesto je već izabrana Lejla Hadžić, dosadašnja šefica Kabineta zamjenika ministra pravde BiH.

Do kraja ove godine mandati istječu još dvjema članicama VSTV-a koje su u prošlosti imale sinhronizirane stavove sa predsjednikom te institucije.

U novembru mandat istječe potpredsjednici VSTV-a Jadranki Lokmić-Misirača, a ranije je žrijebanjem utvrđeno da će na njeno mjesto doći žena srpske nacionalnosti iz Tužilaštva BiH. Kako bi sačuvao većinu za donošenje odluka, Tegeltija i njegova interesna skupina lobira da tu poziciju preuzme Vedrana Mijović, kćerka nekadašnjeg SNSD-ovog državnog zastupnika Slavka Jovičića Slavuja.

Mijović je široj javnosti poznata po podizanju optužnice protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te po vođenju istrage protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Glavna rivalka Vedrani Mijović je državna tužiteljice iz Bijeljine Biljana Simeunović, koja je nerijetko otvoreno iskazivala protivljenje prema Tegeltiji.

Imenovanje Mijović za Tegeltiju je ključno ukoliko želi sačuvati većinu u VSTV-u, s obzirom da mu se većina koju je imao u proteklom mandatu već "istopila".

Među članovima VSTV-a koji su i dalje lojalni predsjedniku su Željka Radović, Jadranka Stanišić, Duška Bogojević, Dragomir Vukoje, te Monika Mijić, kojoj mandat istječe u decembru i koju će, u skladu sa ranijim žrijebanjem, zamijeniti muškarac hrvatske nacionalnosti po izboru Vijeća ministara BiH. Izvjesno je da će to biti kadar blizak HDZ-u BiH, te taj izbor neće značajnije utjecati na postojeći "omjer snaga" u VSTV-u BiH.

Mandat u februaru naredne godine istječe i Dragomiru Vukoji. Iako žrijebanje za njegovu poziciju još nije završeno, prepostavlja se da će ga zamijeniti sudija Suda BiH srpske nacionalnosti.

Čak i ukoliko Mijović bude izabrana za članicu VSTV-a, te ukoliko Vukoju iz Suda BiH zamijeni "odgovarajući" sudija, što je vrlo upitno zbog Tegeltijinog odnosa sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem, većina u VSTV-u će ovisiti o nekoliko "klimavih" karika.

Jedna od njih je Berina Alihodžić, na čije je ranije odluke koje su se nerijetko podudarale sa stavovima Tegeltije, tvrde upućeni, utjecalo prijateljstvo sa Jadrankom Lokmić-Misirača. Međutim, i ona je u posljednje vrijeme promijenila pristup, te sve više iskazuje neslaganje sa Tegeltijom.

Potvrdila je to u martu ove godine, kada je osudila Tegeltijino prisustvo skupu kojeg je u Istočnom Sarajevu organizirao Milorad Dodik.

- Svako prisustvo političkom skupu je u suprotnosti sa zakonom – izjavila je Alihodžić za BIRN.

VEZANI TEKST - Sastanak Srba iz institucija BiH, došao Tegeltija iz VSTV-a, Petrić iz CIK-a, državni službenici i direktori

Bespogovornu lojalnost Tegeltiji ne demonstrira ni Mahmut Švraka, član VSTV-a ispred Republičkog tužilaštva RS-a. Švraka je, podsjetit ćemo, bio jedan od četiri člana VSTV-a koji su se ogradili od stavova Ružice Jukić u kontekstu afere "Potkivanje".

- Pozivamo članove VSTV-a BiH da na sljedećoj sjednici iskažemo odgovornost i donesemo odluke koje od nas javnost opravdano očekuje. Bez prejudiciranja sadržaja tih odluka, prema našem mišljenju, VSTV BiH bi trebalo da: 1) u svjetlu novonastalih činjenica i oklonosti raspravi pitanje eventualne odgovornosti predsjednika VSTV-a BiH; 2) ponudi konkretne odgovore na pismo koje je VSTV-u BiH 28. maja 2019. godine upućeno od Delegacije EU-a, Ambasade SAD-a i OSCE-a – navodi se u zajedničkom saopćenju Amile Kunosić, Gorana Nezirovića, Selima Karamehića i Mahmuta Švrake iz juna prošle godine.

Neslaganje sa Tegeltijom je prije nekoliko mjeseci iskazao i član VSTV-a Slavo Lakić, koji se usprotivio izjavama predsjednika VSTV-a na martovskoj sjednici te institucije na kojoj je razgovarano o njegovoj odgovornosti zbog prisustva "svesrpskom skupu" u Istočnom Sarajevu. Lakić je demantirao Tegeltijine tvrdnje da nije razgovarano o njegovoj odgovornosti.

- Tačno je da nije tražena smjena predsjednika VSTV-a BiH, već je traženo da se preuzme odgovornost – izjavio je Lakić.

VSTV odlučuje većinom glasova svih članova koji su prisutni i koji glasaju, a većina koja je postojala u proteklim godinama je, sudeći prema trenutnom stanju, u najmanju ruku dovedena u pitanje, a samim tim je u pitanje dovedeno i postojeće stanje u pravosuđu, te kontrola određenih političkih struktura nad pojedinim pravosudnim institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.