open-navfaktor-logo
search
Javilo se nekoliko firmi
Federacija BiH će nabaviti vakcine, ko će ih uvesti i s kojim proizvođačima se pregovara?
Slijedom sastanka sa Federalnim ministrstvom zdravstva, a nakon zaključaka Vlade Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo FBiH, uputio je službeni dopis svim registriranim veleprometnicima u BiH da iskažu mogućnost nabavke vakcina protiv COVID-19 te imaju li potrebne uvjete za to.
03.03.2021. u 13:04
get url
text

Kako su nam kazali u Zavod za javno zdravstvo FBiH, do sada je na dopis odgovorilo šest veleprometnika, pet sa područja FBiH i jedan iz entiteta RS.

- U odgovorima iskazali su - da li su u mogućnosti ili nisu nabaviti vakcinu. Neki su odgovorili da mogu, neki da nisu u mogućnosti, dok su neki istakli da su stupili u kontakt sa proizvođačima i da će nas naknadno obavijestiti. Sve odgovore prosljeđuju se Vladi Federacije BiH, a u petak će biti zajednički sastanak na kojem će se dogovoriti dalje aktivnosti oko nabavke vakcina – kazali su u Zavodu.

Prim. dr. Goran Čerkez

Prema riječima prim. dr. Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva, obavljen je razgovor i sa predstavnikom kineske kompanije Sinopharm, informacije će biti proslijeđene Vladi FBiH i Zavodu za javno zdravstvo FBiH, nakon čega se očekuju dalje upute za djelovanje.

- O svemu će biti upoznati i kantonalni premijeri na sastanku u petak kojem će prisustvovati i predsjednik Zdravstvene komisije Parlamenta Federacije BiH – kazao je Čerkez.

U Zavodu rečeno nam je da su vakcine, koje je Srbija donirala Federaciji BiH uskladištene u Mostaru, da se čeka odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nakon čega će biti distribuirane po kantonima za vakcinaciju zdravstvenih radnika. 

Radi se o 5.000 doza Covishield vakcine proizvedene u Indiji prema licenci vakcine na kojoj su zajednički radili švedska kompanija AstraZeneca i Univerzitet Oxford. 

- Radi se o vakcini koja je u upotrebi, osim u Srbiji, i u niz evropskih zemalja. Indija je jedan od najvećih proizvođača vakcina u svijetu, jer se u toj državi i Kini proizvede više od 80 posto baza za farmaceutsku industriju. Ako neko da licencu, onda je sigurno da vrši i određene kontrole nad onim ko proizvodi. Kao ljekar rekao bih da o njenoj sigurnosti i kvaliteti ne bi trebalo spekulisati i da je ona dobra za upotrebu. U krajnjem slučaju zadnju riječ dat će organ koji je nadležan za to, a to je - Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH - naglasio je Čerkez.       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.