open-navfaktor-logo
search
Izrazili sumnju
Federalni zavod za transplantacije u inozemstvu u 2023. isplatio više od dva miliona KM, dijalizni pacijenti traže da se objave imena
Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (ZZOiRO FBiH), u 2023. godini za transplantacije u inozemstvu isplatio je 2.367.016,00 KM
07.12.2023. u 19:29
get url
text

Ovu informaciju potvrdio nam je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, naglašavajući kako su podatak dobili iz Federalnog zavoda.

Ogroman novac

Bez sumnje, radi se o velikom iznosu koji se izdvaja za transplantacije van BiH, ako se uzme u obzir, kako kaže Žuljević, da se i raznim apelima za pomoć, tokom samo jedne godine, prikupi ogromna količina novca.

 VEZANI TEKST - "Izvozimo" pacijente u inozemstvo: U BiH godinu i po nije urađena nijedna kadaverična transplantacija

- Ne sumnjamo da ZZiRO FBiH radi sve po zakonu i pravilnicima. Više nas brine prikupljanje novca od sumnjivih nevladinih organizacija. Veliko je pitanje - da li se novac prikuplja i u slučaju kada Zavod pokriva troškove transplantacije? Ni u jednom trenutku ne želim da kažem da apeli za pomoć nisu potrebni, dapače. Postoje situacije kada je to zaista potrebno, ali smo sigurni da ima puno prikupljanja novca koja nisu potrebna jer, po nama prije svega, potrebno je iscrpiti sve mogućnosti institucija koje pokrivaju takve operacije, transplantacije i druga liječenja, pa tek onda krenuti sa humantarnim akcijama prikupljanja sredstava - pojašnjava Žuljević.

Tomislav Žuljević

U Udruženju ne sumnjaju u transparentan rad Zavoda, ali pacijenti, koji godinama čekaju na presađivanje organa, traže od Fonda solidarnosti da javno objavi imena pacijenata koji su transplantirani u inozemstvu i iznos koji je u tu svrhu uplaćen.

Jedan od njih je i Elvir Čuzović iz Sarajeva koji je na dijalizi 23 godine.

- Od Zavoda ću pismeno zatražiti spisak ljudi kojima su platili transplantacije. Pozvat ću se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u FBiH, jer dati toliki novac, tu nešto nije uredu. Obratit ću se i Udruženju da i oni zatraže tu informaciju, mislim da na to imamo pravo. Očito je da ovde nešto nije uredu, ja sam pod velikom sumnjom šta Fond solidarnosti radi s tolikim novcem. Šta sam god u proteklim godinama pokušao ostvariti kao dijalizni pacijent preko Fonda solidarnosti odmah sam bio odbijen, da ne spominjem da su mi nakon 23 godine dijalize mogli dati šansu za ozdravljenje tako što su mi mogli platiti transplantaciju u inozemstvu ako mi već u BiH to nisu mogli uraditi - govori Čuzović.

Prije godinu i po Čuzović je našao živog donora, ali kako mu nije bio srodnik morao je ići u Tursku na transplantaciju. No ni u Turskoj nije transplantiran jer se, kaže, "neke stvari nisu podudarile sa njegovim antitijelima".

- Samo pregled u klinici koštao je oko 5.000 eura, bez troškova puta. To mi niko nije htio priznati u FBiH - ističe Čuzović.

Elvir Čuzović

Prema podacima ZZOiRO FBiH kojima raspolaže Udruženje, transplantacija bubrega sa živog davatelja iznosi 24.725 KM. Troškove u cijelosti pokriva Federalni fond solidarnosti.

Ako ste primatelj organa ili potencijalni donor, obrada za transplantaciju vrši se u bolnici ili kliničkom centru FBiH, a košta 3.637 maraka, što opet pokriva Federalni fond solidarnosti.

 VEZANI TEKST - U FBiH prijatelj prijatelju još ne može donirati organ, zašto je to tako?

U inozemstvu se cijene transplantacije, prema riječima Žuljevića, razlikuju od zemlje do zemlje, ali minimalno su dva ili više puta skuplje nego u FBiH.

- Ako uporedite broj jedne transplantacije sa ukupnim iznosom novca kojeg je Fond solidarnosti potrošio u ovoj godini za presađivanja u inozemstvu, doći ćete do određene brojke. Ne znam gdje su ti ljudi, pozivam Zavod da javno objavi njihova imena i koji su uopće kriteriji da se od njih dobije novac, ja ih ne znam, a na dijalizi sam 23 godine - naglašava Čuzović.

Problem privatnih klinika

Žuljević navodi kako je jedan od glavnih ciljeva i zadataka Udruženja stalna borba za više transplantacija u našoj zemlji koje u potpunosti pokriva Federalni fond solidarnosti.

- No u tome nam problem prave privatne poliklinike koje preko sumnjivih nevladinih organizacija i izlobiranih pacijenata rade sve da privuku pacijente da transplantaciju rade u njihovim klinikama. Na taj način polako, ali sigurno, uništavamo transplantacijsku medicinu u našoj zemlji - naglašava Žuljević.

 VEZANI TEKST - Žuljević: Nekad smo bili uspješni u presađivanju jetre, sad nam propadaju organi, 35 osoba čeka na transplantaciju

Koliko je Fond solidarnosti u ovoj godini isplatio novca za transplantacije u inozemstvu, koliki je njihov broj te u kojim zemljama su urađene, pitanja su koja smo postavili ZZOiR FBiH, ali odgovor do zaključivanja teksta nismo dobili.

Prema podacima Udruženja iz novembra ove godine, za 10 mjeseci 2023. urađeno je 13 transplantacija (četiri sa preminulih i devet sa živih srodnih donora), što je pomak u odnosu na prošlu 2022. kada je bilo svega 10 presađivanja organa, ali i 2020. i 2021.

Prema riječima Žuljevića, u Centru za transplantacijsku medicinu, pri Federalnom ministarstvu zdravstva, na presađivanje organa čeka 298 pacijenata - 218 na presađivanje bubrega, 35 - jetre, 25 - srca i 20 - rožnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.