open-navfaktor-logo
search
Analiza
Formiranje vlasti: Do kraja godine male šanse za novo Vijeće ministara BiH i Federalnu vladu
U skladu sa odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o potvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini od danas, 2. novembra, počinju da teku rokovi za konstituisanje novih saziva zakonodavnih tijela na svim razinama u Bosni i Hercegovini.
02.11.2022. u 16:56
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik osvojio 300.180 glasova, Duraković 13.760, Pranjić 1.966

U skladu s tim, a kako predviđa Poslovnik, odnosno ustavne odredbe novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine treba biti konstituiran u roku ne dužem od 15 dana.

To znači, da će novi članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i novi-stari član Željko Komšić dužnost preuzeti najdalje do 17. novembra.

Ustavnim odredbama propisano je da se konstituirajuće sjednice, odnosno njihov početak, u deset kantona u Federaciji BiH održe u roku 10 dana od potvrđivanja rezultata izbora.

No, dosadašnja praksa bila je da se na konstituirajućoj sjednici, njenom početku, samo potvrde novi mandati zastupnika u kantonalnoj skupštini, nakon čega su se sjednice prekidale do političkog dogovora oko izbora rukovodstva skupštine koji podrazumijeva kolegij koji čine predsjedavajući i dopredsjedavajući kantonalnih skupština.

Također, od konstituisanja skupštine ovisi i proces početka izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. S obzirom na to da je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo nove odredbe Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koji se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH, još uvijek nije posve jasno na koji će se način birati delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - CIK još ne radi na implementaciji izmjena Izbornog zakona, iz OHR-a im se niko nije javio

Poznato je samo da će se u buduće sazive klubova Bošnjaka, Srba i Hrvata, umjesto dosadašnjih 17, birati 23 delegata, a iz reda ostalih, umjesto sedam, birat će se 11 delegata.

Rok za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske je 15 dana, koja će nakon što obavi taj proces, izvršiti izbor novih delegata u Vijeće naroda RS-a.

Novi predsjednik RS-a Milorad Dodik, u skladu s odlukom CIK-a BiH, može odmah preuzeti dužnost, isto kao i novi potpredsjednici RS-a Ćamil Duraković i Davor Pranjić.

Istovremeno, Zastupnički dom Parlamenta FBiH ima rok da održi konstituirajuću sjednicu novog saziva u roku 20 dana.

Izvršna vlast u Federaciji BiH neće biti brzo izabrana s obzirom na to da Dom naroda Parlamenta FBiH bira predsjednika i dva dopredsjednika FBiH, koji potom predlažu premijera FBiH, a kompletnu Vladu potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Konstituirajuću sjednicu novog saziva Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine treba da održi u roku 30 dana od potvrđivanja rezultata izbora, ali kao i u slučaju FBiH, vlast na razini institucija BiH, osim Zastuoničkog doma BiH, neće biti brzo formirana.

Parlamentarna skupština BiH je potpuno konstituisana kada se formira i Dom naroda, a da bi se to desilo, delegate - njih pet iz srpskog naroda - treba da izabere Narodna skupština RS-a, a deset - po pet Bošnjaka i Hrvata - Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ti procesi, posebno kada je u pitanju bh. entitet Federacija BiH, i nakon ranijih izbora trajali su do prvih mjeseci naredne godine.

VEZANI TEKST - CIK potvrdio konačne rezultate Općih izbora

Da bi se konstituisalo Vijeće ministara BiH nužno je da većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji ima rok 30 dana da predloži novi saziv Vijeća ministara BiH, koji broji deset članova.

Preporuku za izbor novog saziva Vijeća ministara BiH daje Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali ona nije obavezujuća.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.