open-navfaktor-logo
search
Najavili štrajk
Forto odgovorio sindikatima: Svjesni smo povećanja troškova života, možemo razgovarati u decembru
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odbacio je stav predstavnika sindikata iznesen na današnjoj konferenciji za medije "da Vlada Kantona Sarajevo pregovara sama sa sobom kada je u pitanju osnovica za obračun plata budžetskim korisnicima u KS".
17.11.2021. u 14:10
get url
text

Podsjetio je i da je nedavno održan sastanak s Koordinacijom sindikata, prilikom čega je upućen poziv i za nastavak razgovora u decembru.

- Tada ćemo znati u kojoj fazi je proces donošenja izmjena Zakon pripadnosti javnih prihoda FBiH, koji bi mogao imati izrazito negativan uticaj na Budžet Kantona Sarajevo. Želim podsjetiti javnost da sindikati traže povećanje plaća koje bi budžet koštalo oko 145 miliona KM. U isto vrijeme, ova Vlada je svjesna svakodnevnih povećanja troškova života i inflacije - kazao je premijer Forto. 

Potcrtao je i da su u Vladi KS spremni razgovarati, te naglasio kako bi to u ovome trenutku bilo neodgovorno pregovarati o tako značajnom preusmjerenju budžetskog novca u plate, s obzirom da još nije poznato kako će izgledati budžet za narednu godinu.

- Pozivamo sindikate na nastavak razgovora na sastanku koji je planiran u decembru - zaključio je premijer Forto.

VEZANI TEKST - Šest sindikata: Vlada KS je sama sa sobom potpisala sporazum o utvrđivanju osnovice umjesto nas

Podsjećamo, šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju 14.300 radnika, a koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo nije zadovoljno utvrđenim Nacrtom budžeta KS za 2022. godinu.

Upozorili su da neće stati i ukoliko ne uslijedi povlačenje budžeta, svih šest sindikata će donijeti odluku o štrajku upozorenja na dan donošenja budžeta.

- Zar je Kanton Sarajevo dozvolio da plaća u njemu bude treća po nivou u Federaciji. U najvećoj krizi i mjerama epidemije ZDK potpisuje ugovor i plaće su veće, u HNK tri puta povećavaju plaće po 3 posto, kada smo mi imali nulu. Zar mi trebamo da čekamo sadaku. Mi smo plaću zaradili pošteno, pošteno odrađujemo svoj posao – istaknuto je danas na press konferenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.