open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Forto: U narednim danima je moguće potpuno zatvaranje, izolacija se produžava na 14 dana
Vlada Kantona Sarajevo nakon cjelodnevnog zasjedanja na hitnoj sjednici koja je sazvana zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS donijela je nekoliko zaključaka. Javnosti su se obratili premijer KS Edin Forto i ministar MUP-a KS Admir Katica.
04.03.2021. u 20:20
get url
text

VEZANI TEKST - Forto: Angažovat ćemo dodatno medicinsko osoblje u KS, pacijente ćemo možda smještati i u dvorane

- Stanje jeste dramatično i mi smo danas i u prvom dijelu sjednice donijeli zaključke da se u narednim danima posvetimo jačanju zdravstvenog sistema i boljem odgovoru zdravstvenog sistema, posebno na primarnom zdravstvenom nivou. Ako se ovako dramatična situacija nastavi i krivulja i trend rasta broja novooboljelih, moguće je da dođe do potpunog zatvaranja – istakao je Forto.

Prema njegovim riječima, naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa da se izolacija za potvrđene i nepotvrđene slučajeve, te članove njihovih porodica, odredi u obaveznom trajanju od 14 dana, odnosno produži sa dosadašnjih 10 dana trajanja izolacije.

Svim tržnim centirma, ugostiteljskim objektima i hotelijerima naređuje se angažovanje Covid-redara, koji će biti zaduženi za nadzor sprovođenja epidemioloških mjera. Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam kvadratnih metara.

Javni prijevoznici su zaduženi da čiste i dezinfikuju vozila dva puta dnevno, te da osiguraju prisustvo Covid-redara s ciljem osiguranja pridržavanja mjera. Također, naređeno je i povećanje broja testiranja u zdravstvu i školama.

- Od Vijeća ministara BiH ćemo tražiti da bude potreban dokaz o negativnom PCR testu za sva lica koja ulaze u BiH. Ako se ova krivulja rasta nastavi, morat ćemo ići u zatvaranje. Imali smo na stolu prijedlog zatvaranja svih poslovnih subjekata koji se bave ugostiteljstvom, hotelijerstvom, jer struka tvrdi da se tamo kreću najviša žarišta – naglasio je.

Katica je pozvao građane da poštuju epidemiološke mjere koje su danas donijete i tako doprinesu borbi protiv pandemije.

- Od sutra mi iz MUP-a ćemo angazovati veliki broj policijskih snaga na kritičnim tačkama u KS. Naši policijski službenici će izdavati upozorenja. Želim reći da ni jedan život nije skuplji od jedne kazne koja se može platiti. Nama su na raspolaganju prekršajne kazne od 500 do 1.500 KM, a naši policijski službenici će izdavati ove kazne. Ako na ovaj način spasimo jedan život, siguran sam da ćemo uspjeti u našim aktivnostima – kazao je Katica.

Forto je istakao da su danas razmatrali zavaranje jednog dijela privrede, te da je odlučeno da će se krenuti u izmjene korona-zakona kako bi mogli pripremiti budžetsku reakciju ako dođe do zatvaranja.

- Pozivam vas na najveću moguću disciplinu, jer zatvaranje je sada potpuna realnost. Došli smo do zaključka da to neće biti danas, ali da je moguće u narednim danima – zaključio je Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.