open-navfaktor-logo
search
Skupština kantona
Galijašević: SDA u ZDK pregovara sa HDZ-om, DF-om, NES-om..., uvjeren sam da ćemo imati većinu
Pregovori o formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu za formiranje vlasti uveliko su u toku. Stranka demokratske akcije ne sumnja da će sa Hrvatskom demokratskom zajednicom, Narodnim evropskim savezom i dva nezavisna zastupnika formirati većinu uprkos koalicionom sporazumu "osmorke". 
04.11.2022. u 11:57
get url
text

VEZANI TEKST - Skopljak potvrdio: SDA okupila većinu za formiranje vlasti u TK, sutra zvaničan potpis

Prema rezultatima Općih izbora u Skupštini ZDK, SDA je osvojila 11 mandata, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad i SDP po pet mandata, DF/GS, NiP i HDZ-a po tri mandanata, zatim NES i SBB po dva i NS jedan mandat.

Miralem Galijašević, predjednik Kantonalnog odbora SDA, za Faktor je rakao kako je uvjeren da će SDA i ovaj put formirati većinu.

- Mi imamo ovu većinu koja je bila i u protekle četiri godine. Dakle, SDA, HDZ, NES i dva nezavisna zastupnika. To je bila minimalna većina koju imamo i za koju smo smatrali da je OK. Međutim, sad imamo ovaj novi momenat, ove "osmorke" koja je potpisala koalicioni sporazum, tako da mi nastavljamo razgovore. Do sada smo pregovarali sa HDZ-om koji je neupitan partner, zatim sa NES-om, sa SBB-om, odnosno sa dva nezavisna zastupnika i sa DF-om. Vidimo da HDZ i DF čekaju stavove centrala, tako da na određen način imam osjećaj da pojedinci kupuju vrijeme, ali ja sam uvjeren da ćemo mi u ZDK napraviti većinu – ističe Galijašević.

VEZANI TEKST - Mekić: U SBK kapacitet da formiraju vladu imaju SDA i HDZ, ali sačekat ćemo još malo

Dakle, iako je NES prije dva dana potpisao koalicioni sporazum sa još sedam stranaka (SDP, NiP, NS, SBiH, Pokret za nove generacije, PDA i Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad), Galijašević vjeruje da će oni dogovoriti koalicioni sporazum sa SDA.

- Oni su kazali da žele u koaliciju sa SDA i da im centrale, poslije ovog slučaja "osmorke", potvrde stavove, zbog čega su pregovori tu malo stali. Međutim, imamo stalne kontakte, stalne razgovore i ja se nadam da ćemo mi u narednom periodu kroz ovaj program imati stranaka koje traže određena programska usaglašavanja i da ćemo doći do nekog rezultata. Nisam se s njima sastao poslije potpisivanja koalicionog sporazuma "osmorke", ali ne sumnjam da je NES ipak opredijeljen za koaliciju sa SDA, međutim to ne mogu tvrditi kategorički. Do sada su bili zainteresovani – rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.