open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Gosti na obilježavanju ZOI '84 poručili: Posebno nas raduje da olimpijski duh još uvijek živi
U svečanom salonu sarajevske gradske Vijećnice danas je upriličena press-konferencija povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI '84. 
08.02.2024. u 13:39
get url
text

Okupljenima obratili su se: gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući GV Jasmin Ademović, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo i specijalni savjetnik predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i dugogodišnji direktor Fonda "Olimpijska solidarnost" Pere Miró. 

- Želim da olimpijski duh traje, da zajedno sa našim gostima i svim drugim delegacijama koje su nam učuinile čast i došle da zajedno oživimo olimpijski duh, ali i da damo podsticaj mladim sportistima da ostvaruju vrhunske rezultate. Pamtimo i čuvamo olimpijsko naslijeđe, ali i stvaramo nove prilike - poručila je Karić. 

Jasmin Ademović bio je na čelu na čelu Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI '84, a sa prisutnim je podijelio radost da su uspjeli organizirati 40. godišnjicu, iako je, kako je istakao, bilo puno "pitanja građana i medija zašto to rade".

- Možemo reći da smo ponosni i da smo spremni za velike nove poduhvate koji smo spremni uraditi. Olimpijski komitet BiH i Grad Sarajevo visoko kotiraju i uvažavamo veliku podršku istih institucija u Evropi i svijetu. Želim reći da smo ponovo spremni sarađivati sa Istočnim Sarajevom kako bi 2030. dobili Youth Olympic Games i ponovo budemo centar svijeta. Uživajte u olimpijskom duhu, duhu mira - poručio je Ademović.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo naglasio je da "Sarajevo ima pravo da slavi najbolje organizirane Olimpijske igre".

{$galerijaFotografija}

- Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo ima. Ono što je dobra vijest, doista imamo potporu Evropskog olimpijskog komiteta i razumijevanje zvaničnika međunarodnog olimpijskog komiteta. Imamo zajedničku viziju, a kada radimo zajedno onda je sve moguće - istakao je Rađo. 

Dugogodišnji direktor Fonda "Olimpijska solidarnost" Pere Miró kazao je da mu je "velika čast da je danas u Sarajevu".

- Privilegija je i čast biti ovdje. Specijalna je priviliegija da olimpijski duh još traje. Vjerujemo da sport može biti detektor za još mnogo toga dobrog – za solidarnost.
Hvala vam što održavate ovaj olimpijski duh u vašim srcima - poručio je Miró . 

Na pres-konferenciji obratili su se i učesnici Olimpijskih igara, a među njima i Sanda Dubravčić Šimunjak koja je upalila na sarajevskom stadionu Koševo olimpijski plamen i označila početak najvećeg sportskog događaja.

- Jako sam uzbuđena ponovo biti u Sarajevu. Ovo je bio taj dan - 8.2.1984. godine. Dan kada sam osvjetlila to zajedništvo. Dan kada je Sarajevo oživjelo za otvaranje Olimpijskih igara. Vidim opet tu Vučka koji je nadahnuo sve nas sportiste koji smo bili u timu. Sam Bog poslao je taj snijeg, čekali smo ga kako bi Koševo bilo bijelo, kako bi svi kostimi koji su odavali zajedništvo tog vremena zasjali u punom sjaju. Morala sam koncentrirano trčati preko onih 98 stepenica, i prije samog otvaranja iako je bilo mnogih proba, treme nije bilo. Moram priznati da sam poslije imala puno veću tremu na takmičenju. Stvarno mislim da su te igre bile tople, ljudske i sve Sarajlije su živjele za tih 14 dana, kada smo svi sportaši iz cijelog svijeta bili tu. Najteže mi je bilo vidjeti Sarajevo 94. godine, kada sam vidjela da je Koševo puno grobova, tamo gdje smo otvorili Olimpijske igre. Sport daje zajedništvo, daje jednu dodatnu snagu. Sport me naučio puno čemu - kazala je Sanda.

Počasni građanin Sarajeva Jure Franko, osvojio je srebrenu medalju u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

- To su prve igre u vremenu blokada političkih koje su imale sve sportiste najbolje iz svijeta, iz svih zemalja. Na dan 14. februara, mislio sam da se neće ništa promijeniti u mom životu, ali se sve promijenilo nakon toga, i zaista, iskreno kažem da imam život prije Sarajeva i poslije Sarajeva. To dugujem vama, to dugujem Sarajlijama, to dugujem BiH, čitavoj našoj tadašnjoj državi da sam imao priliku da se takmičim, i da postignemo tako veliki cilj, da se dođe do medalje. Samo sa zajedničkim duhom, zajedničkim naporom smo mogli doći do tog izvanrednog rezultata - poručio je Franko.

Katarina Witt, osvojila je prvu olimpijsku medalju upravo u Sarajevu, i istakla je da joj je drago da se olimpijski duh još uvijek osjeti, što je veoma važno obzirom da sport povezuje ljude. 

Bojan Križaj položio je zakletvu na otvaranju Olimpijskih igara, a kako je istakao na pres-konferenciji to je "želja i privilegija svakog sportiste, posebno kada se na najvećoj manifestaciji takmiči kod kuće". 

-  To je velika čast, velika obaveza i mogućnost da baš kod kuće pokažeš šta znaš, šta možeš napraviti, i da jednostavno postaneš besmrtan. Meni je još pripala čast da sam u ime svih najboljih sprotista svijeta dao zakletvu. Vjerujte puno je teže bilo to napraviti nego stati na start i takmičiti se - kazao je Križaj. 

Zamjenik gradonačelnice Samir Avdić zaključio je da danas "slavimo prošlost, slavimo 40 godina sa pogledom u budućnost".

- Sarajevo je grad koji uvijek u naručje prima drage i dobronamjerne ljude. Sport, kultura i umjetnost najbolji su ambasadori, najbolji su alat za predstavljanje jedne države - zaključio je Avdić. 

IMG-af23d2447bc764aaba23147bdc7d6770-V.jpg
1 od 628
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.