open-navfaktor-logo
search
Energetska kriza
Građani zabrinuti: Elektroprivreda BiH o grijanju tokom zime, hoće li poskupjeti struja, da li će biti redukcija...
Globalna energestka kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu donijela je velike brige Bosancima i Hercegovima na koji način se grijati u predstojećoj zimskoj sezoni.
25.07.2022. u 10:27
get url
text

VEZANI TEKST - Andelija za Faktor: Rudnici u Koncernu EPBiH ne izvoze ugalj za Srbiju, prioritet su nam naše termoelektrane

Sve je veći broj onih koji će zbog visoke cijene plina, koji je nedavno poskupio za više od 20 posto, opredijeliti se za grijanje električnom energijom. Da li je zbog toga Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sačinila plan za predstojeći zimski period i da li građani mogu računati da će biti osigurane dovoljne količine električne energije za grijanje?

- S obzirom na situaciju sa plinom, bilježimo veliki broj onih koji prelaze na grijanje strujom. Elektroprivreda BiH, kao glavni snabdjevač električnom energijom u Federaciji BiH, posjeduje dovoljne količine električne energije kako bi se podmirile potrebe kupaca električnom energijom na ovom nivou potrošnje - odgovorili su iz EPBiH na upit Faktora.

VEZANI TEKST - Džindić: Idu subvencije za električnu energiju za najugroženije građane po 20 KM

Ono što posebno brine građane jeste da li će do kraja ove godine poskupjeti struja. Odgovor iz EPBiH (ne) može umiriti strahovanja stanovništva.

- Postojeći nivo potrošnje električne energije ne zahtijeva izmjenu cijene električne energije. Međutim, ukoliko električna energija postane primarni energent za grijanje, EPBiH će biti primorana, kako ne bi ugrozila poslovanje kompanije, a zatim i sigurnost snabdjevanja kupaca, da provede proceduru za izmjenu cijene električne energije za one potrošače kojima je električna energija osnovni energent za grijanje - istakli su iz ovog javnog preduzeća.

Ipak, ima jedna pouzdano dobra vijest.

- Redukcije u snabdijevanju električnom energijom zbog tehničkih razloga i kapaciteta mreže nisu u opciji - tvrde u EPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.