U Svečanom salonu Vijećnice danas je upriličena press konferencija povodom okončane procedure zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda, koju je Grad Sarajevo pokrenuo još 2022. godine, a sada je u saradnji sa sarajevskim ćevabdžijama i Agencijom za sigurnost hrane BiH završena.
Prisutnim se u ulozi domaćina obratila gradonačelnica Benjamina Karić, direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić, te potpredsjednik Udruženja sarajevskih ćevabdžija Mustafa Ogrešević.
- Kada govorimo o sarajevskim proizvodima, svemu onome što Sarajevo predstavlja, mnogo toga je lijepog. Ali ono što je posebno važno jeste gastronomska ponuda. Jako je važno da brendiramo sve ono što je naše. Sarajevski ćevap je sada zaštićen kao brend, kao poseban proizvod.
Uslijedit će zaštita ćevapa u Evropskoj uniji, pa idemo na akciju zaštite sarajevskog somuna. Idemo da što više zaštitimo tradicionalnih proizvoda. Sa ponosom ćemo i dalje čuvati ono što je naše, što je tradicionalno - kazala je Karić.
Pozvala je građane i goste Sarajeva danas u 19 sati ispred Baščaršijske džamije na degustaciju ćevapčića, a u kojoj će učestvovati članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija - ćevabdžinice Željo, Željo 2, Petica, Specijal, Zmaj stanica, Galatasaray, Hodžić, Mrkva i Nune.
- Prema mojoj informaciji, pripremili su 3.000 ćevapa - istakla je Karić.
Dok je Karić držala govor, iza nje su se smjenjivale reklame brojnih ćevabdžinica, što je lukav način za iskorištavanje medijskog prostora, ali i jeftin način da se skrnavi ljepota zgrade Vijećnice.