open-navfaktor-logo
search
Poklon građanima
Gradonačelnica Karić otkrila zašto je spomenik kralju Tvrtku postavljen noću
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objasnila je na svojoj Facebook stranici zašto je spomenik Kralju Tvrtku postavljen tokom protekle noći prekoputa zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
29.08.2023. u 17:29
get url
text

- Sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju smo povodom njegovog postavljanja mogli organizovati. Pažnja javnosti neka bude na tome, a ne na presijecanju vrpce. Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših građana. Dostojanstveno i hrabro, na današnji datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomatije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine - napisala je Karić.

Dodala je da poštovanjem svoje historije, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci.

- Dugo razgovaramo na temu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću. Njegovim sinoćnjim podizanjem, barem dijelom, ispravili smo sjenu koja je pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo. Sretna sam što smo uspjeli u naumu da na ovakav način odamo počast velikanu naše historije, srednjovjekovne tradicije, vrijednog naslijeđa ove zemlje i svih Bosnaca i Hercegovaca. Grad Sarajevo je u budžetu osigurao sredstva za podizanje spomenika - navela je Karić, dodajući da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić u skladu sa svojim nadležnostima dao je doprinos u izboru lokacije.

Karić je navela i da je od ukupno sedam pristiglih radova Konkursna komisija odabrala idejno rješenje uvaženog akademskog kipara Stijepe Gavrića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.