open-navfaktor-logo
search
Političko pitanje
Gradonačelnica Karić: Zašto spomenik kralju Tvrtku može biti u centru Banje Luke, ali ne i u centru Sarajeva
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se na svojoj Facebook stranici nakon što je, kako je kazala, u medijima pročitala vijest da bi se spomenik kralju Tvrtku mogao naći u centru Banje Luke.
16.05.2023. u 20:17
get url
text

- To me istinski raduje jer naša srednjovjekovna bosanska historija mnogo toga govori, posebno sa aspekta državnosti i pozitivno je što umjesto skulptura stranih, svoje mjesto u ovom dijelu Bosne i Hercegovine počinju dobijati i naši vladari. U isto vrijeme, u Sarajevu je završen rad na spomeniku kralju Tvrtku. Akademski kipar, profesor Stijepo Gavrić, stvorio je prekrasno djelo. Ali u Sarajevu spomenik ne može biti postavljen u centru grada kao u Banjoj Luci - navela je Karić.

Potom je upitala zašto, kome to smeta spomenik kralja Tvrtka i činjenica da je bio naš najznačajniji vladar u srednjem vijeku?

- Odgovor je jasan, postavljanje spomenika je postalo političko pitanje. Banja Luka za razliku od Sarajeva, u centru grada nema odluku HUK - historijski urbani krajolik i za postavljanje spomenika ne treba mišljenje Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Za razliku od Banje Luke, Grad Sarajevo ne može postaviti spomenik ili rekonstruisati nacionalne spomenike, sve dok članovi komisije konsenzusom ne daju svoju saglasnost - navela je.

U slučaju podizanja spomenika kralju Tvrtku, kako je dodala Karić, svoju saglasnost jedino nije dala članica komisije Anđelina Ošap Gaćanović, ispred SNSD-a. Ističe da su čak tri lokacije u centru Sarajeva odbijene.

VEZANI TEKST - Vijećnici o novoj lokaciji spomenika kralju Tvrtku: "Nije baš kraljevska..., sve se pretvorilo u politikanstvo"

- Mislim da je krajnje vrijeme da se oznaka HUK-a skine sa užeg jezgra našeg grada, da se ublaži režim zaštite, kako bi prestali biti taoci pojedinca unutar komisije, kojoj je politika preča od očuvanja i rekonstrukcije nacionalnih spomenika u Sarajevu. Na identičan način blokirana je i rekonstrukcija Bijele tabije u Sarajevu, za čiju rekonstrukciju smo osigurali finasijska sredstva - navela je Karić i dodala:

- Napominjem, da postavljanje spomenika ili bilo kakva rekonstrukcija nacionalnih spomenika bez saglasnosti Komisije predstavlja krivično djelo. Zašto se ponižava Sarajevo? Zašto se kroz prekrajanje naše historije zatire naša kulturno- historijska baština? I kada možemo očekivati da to prestane?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.