open-navfaktor-logo
search
Niz nelogičnosti
Grupa federalnih zastupnika traži da Ustavni sud FBiH riješi status Marinković-Lepić
Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine grupa zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnijela je zahtjev za rješavanje spora u vezi sa sazivanjem i održavanjem 8. vanredne sjednice Zastupničkog doma FBiH od 25. oktobra 2023. godine, potvrdila je za Faktor zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić.
06.12.2023. u 13:29
get url
text

Mirjana Marinković-Lepić 25. septembra podnijela je ostavku na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH zbog zdravstvenih razloga, a koja je potom sazvala sjednicu za 25. oktobar, pa se postavlja pitanja da li je na legalan način sazvana sjednica.

- Mi smo, da bi otklonili tu dilemu, podnijeli prema Ustavnom sudu FBiH spor i čekamo šta će sud riješiti. Pokrenut je i Upravni spor kod Ustavnog suda Federacije i za samo Rukovodstvo Zastupničkog doma za Konstituirajuću sjednicu - kazala nam je Bišćević Tokić.

Marinković-Lepić i nakon ostavke je sjedila u Rukovodstvu Zastupničkog doma FBiH iako je nakon podnošenja ostavke na sjednici 25. oktobra kazala "kako se privikava na ulogu zastupnice".

Ne vodi sjednice ali daje ovlaštenja za vođenje sjednica dopredsjedavajućima Edini Gabeli ili Mladenu Boškoviću. Nakon što je ovih dana otišla na bolovanje sva ovlaštenja je prenijela na dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.