open-navfaktor-logo
search
Hadž
Hafiz Vehbija Šećerović, mujezin Begove džamije: Ja sam 20 puta došao do Bejtullaha i 20 puta sam Allahov gost 
Hafiz Vehbija Šećerović, mujezin Begove džamije, ove godine se, također, nalazi među bosanskohercegovačkim hadžijama u Mekki.
25.06.2023. u 22:51
get url
text
Hafiz Vehbija Šećerović
Hafiz Vehbija Šećerović

Hafiz Šećerović kaže da mu je vrlo brzo proletilo 50 godina, kada je stekao titulu hafiza Časnoga Kur'ana, te je sada jedan od najstarijih hafiza u našoj zemlji.

- Hvala Bogu pa sam činio hizmet u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Kada bih se sutra opet rodio, opet bih isto napravio. Selamim sve svoje prijatelje, kao i našu Bosnu i Hercegovinu. Nekad davno sam zanijetio da hadž obavim 16 puta, odnosno onoliko koliko džuma-namaz ima rekata. Međutim, kasnije sam opet počeo da razmišljam o tome da namirim onoliko koliko teravija ima rekata. I evo, Allah mi je uslišao tu dovu. Ovo je 20. put da se nalazim kod Muhammeda a.s, da mu izručim selame iz BiH i da ga zamolim da nam bude šefa'džija na Sudnjem danu - rekao je Šećerović.

Poručuje kako je u prvom tafavu, kada su naše hadžije obavljale umru, uspio doći do samog Bejtullaha u Haremu.

- Poznajem neke stvari i sitnice, pa sam odmah u prvom krugu došao do Kabe i dodirnuo je sa obje ruke, a potom sam proučio dovu za sebe i za osobu za koju idem. Evo, ja sam 20 puta došao do Bejtullaha i 20 puta sam Allahov gost - kaže hafiz Vehbija Šećerović.

Tvrdi da u Mekki moli Gospodara da ezana i muslimana bude u Bosni i Hercegovini sve do Sudnjeg dana.

- Nema olovke, jezika ni papira koji mogu dočarati susret za Resulullahom. Isto tako je i kada dođete do Bejtullaha i kada prođete pored Mekami-Ibrahima. Zar je moguće da jedan čovjek iz BiH bude time počašćen i da uči dove Allahu pored Njegove kuće? Da nam Allah svima podari zdravlja i kuveta, da što više vremena provedemo na Arefatu u dovama i ibadetima. Ovo je najveći kongres svih muslimana svijeta, koji se održava svake godine. Nas je toliko malo u BiH da se ne smijemo razilaziti, moramo biti zajedno - poručuje Šećerović.

Podsjećanja radi, hadžije će već sutra navečer krenuti prema Arefatu, gdje će boraviti u utorak cijeli dan, a onda se pred akšam u utorak kreće ka Mini i Muzdelifi, odakle će hadžije potom krenuti ka hotelima da se šišaju i da skinu svoje ihrame. Hadžski tavaf je planiran prvog dana Kurban-bajrama, navečer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.