open-navfaktor-logo
search
Rezultati rada
Halilagić predstavio "ekspozimetar": Vlada TK za dva mjeseca ispunila osam od 18 obećanja
Povodom prva dva mjeseca rada Vlade Tuzlanskog kantona premijer Irfan Halilagić je zvanično prezentirao "ekspozimetar".
12.05.2022. u 16:06
get url
text
Premijer TK Irfan Halilagić

- Popularno nazvani "ekspozimetar" je izvedenica od riječi ekspoze premijera, a radi se o grafičkom prikazu i mjerenju uspješnosti rada Vlade Tuzlanskog kantona i onoga što je Vlada obećala da će uraditi - kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

Nakon što je Vlada u prvih mjesec dana svog mandata u cijelosti realizirala tri, u drugom mjesecu mandata, i pored činjenice da smo u tom mjesecu obilježavali nekoliko vjerskih praznika, da je bio i mjesec ramazan te da smo imali i obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, realizirali smo još pet mjera, naveo je Halilagić, tako da možemo reći da smo u prva dva mjeseca, od ukupno 18 mjera, realizirali njih osam ili nešto manje od 50 posto.

Kao jednu od najznačajnijih aktivnosti u proteklom mjesecu premijer je izdvojio donošenje rebelansa Budžeta TK za 2022. godinu.

- Samim tim ispunili smo neke od zacrtanih mjera koje su se odnosile na povećanje sredstava za određene namjene, ali smo i stvorili preduslove za realizaciju drugih planiranih mjera. Za 50 posto smo povećali sredstava predviđena za nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene općine, za 100 posto iznos podrške povratničkoj populaciji, a za 20 posto sredstva planirana za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih - kazao je premijer Halilagić.

Dodao je da za one mjere, za koje se danas ne može reći da su realizirane, može reći da su u odmakloj fazi realizacije i da Vlada TK sigurno ide ka njihovoj realizaciji.

Na press konferenciji premijera posebna pažnja je posvećena realizaciji mjere koja se odnosi na oblast sigurnosti te je rečeno da su već osigurana određena sredstva i da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije pokrenuli procedure nabavke materijalno–tehničkih sredstava i opreme što će sigurno utjecati na povećanje stepena sigurnosti građana i njihove imovine u TK.

Kada je u pitanju informatizacija zdravstvenog sistema u TK, odnosno uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica i elektronskog recepta, rečeno je da se aktivnosti na ovom planu odvijaju i brže od planiranih, te da se, ukoliko ne dođe do nepredviđenih problema, početak podjele elektronskih zdravstvenih knjižica i primjena e-recepta može očekivati početkom mjeseca juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.