open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Halilović: Borba za bolji život kao odgovor na etnonacionalizam i ratni fašizam u BiH
Obilježavanje neustavnog 9. januara u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) bila je politička parada srama i militantnog zastrašivanja, izjavio je u nedjelju u Sarajevu prof. dr. Enver Halilović, poručivši da je odgovor na etnonacionalizam i ratni fašizam u Bosni i Hercegovini borba za bolji život i ulazak u euroatlanske strukture.
22.01.2023. u 12:46
get url
text

Halilović se kao uvodničar na redovnoj sesiji "Kruga 99" o temi "Bosanski otpor paradi srama i militantnog zastrašivanja", osvrnuo na nedavno obilježavanje neustavnog 9. januara u manjem bh. entitetu Republika Srpska.

- Imajući u vidu zašto i kako se održala parada RS-a 9. januara u Lukavici, ko su njeni učesnici, šta je kazano za govornicom, ko su bili njeni gosti, može se kazati da je to bila politička parada srama i militantnog zastrašivanja - rekao je Halilović.

Istakao je da je politički i diplomatski neshvatljivo da organi vlasti u BiH, prije svega, Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), ali ni ambasade država članica PIC-a, nisu uputile nikakvu diplomatsku reakciju osude organima vlasti i vojske Republike Srbije, koji su prisustvovali ovoj paradi.

- Zašto je parada RS-a u Lukavici 9. januara bila parada srama? Zato što se tom proslavom slave svi zločini srpskih oružanih formacija 1992.-1995. godina. Zato što su se ovom slavili svi ratni zločinci političkog, vojnog rukovodstva srpskog naroda BiH 1992. do 1995, kojima su izrečene dugoročne i doživotne zatvorske kazne u trajanju više od 1.000 godina. Zato što su u paradu uključene nevladine organizacije kao što su organizacije studenata javnih univerziteta u RS-u, sportske organizacije.

Organizacije čak porodica sa četvero ili više djece. Zato što proslava pokazuje da se u savremenom, takozvanom demokratskom svijetu može stvoriti neki nivo jednoetničke državnosti masovnim zločinima protiv čovječnosti, uključujući i zločine genocida - rekao je bivši rektor Univerziteta u Tuzli.

Istakao je da je parada režima RS-a bila parada straha i militantnog zastašivanja zato što se "njenom proslavom inaugurira mogućnost novih masovnih zločina u njenoj odbrani i eventualnom proširenju na prostoru BiH, na kojima dosad nije bilo takvih zločina i u takvoj mjeri."

- Zato što je na paradi bila prisustna oružana formacija 'Noćni vukovi' u osnovi organizacionih ogranaka ruske zločinačke paravojne organizacije Wagner. Treće, zato što su među paraderima sprske moći RS-a bile i naoružane formacije policije i žandarmerije. Četvrto, zato što je parada demonstritala oružanu, vojnu tehničku moć RS-a - rekao je Halilović.

Rekao je da RS nije ni država niti administrativna jedinica samo srpskog naroda na prostoru entiteta, već administrativno-politički prostor kojeg konstituiraju tri ustavna naroda i građani.

Dodao je da današnji politički sistem u BiH građane vidi isključivo kao entički-političku jedinku i da ne daje slobodan prostor za višedimenzionalnost.

- Afirmacija civilnog društva neutralizira i relativizira političku vlast kao dominatan društveni odnos. Neutralizira politiziranost društva i vrši depolitizaciju društva, ne samo privrednih organizacija, već svih drugih sfera svakodnevnog života - rekao je Halilović.

Ukazao je da je još jedan oblik otpora etnonacionalizmu, proaktivna uloga svakog građanina u ispunjenju uvjeta za ulazak BiH u euroatlanske strukture.

- Ne zato što time što time dobijamo veće šanse za pristup EU-u i njenim fondovima i zato što će vojnici NATO-a iz drugih zemalja doći da nas brane od međusobnog ratovanja ili od susjeda, već zato što ulaskom u te strukture mijenjamo svijest vrijednosti i sadržaj života. Mijenjamo odnose politike, društva i građana. Izlazimo iz političkog okvira u kojem danas jesmo. Bosanski odgovor na etnonacionalizam i ratni fašizam je bosanska borba za bolji život - rekao je Halilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.