open-navfaktor-logo
search
Pri kraju
HDZ-ov Bošković: Vlada HNK najkasnije za dvije sedmice, čekamo očitovanje SDA
Hercegovačko-neretvanski kanton bi u iduće dvije sedmice trebao imati novu vladu, ali se još ne zna definitivno da li će HDZ-ov partner u vlasti biti SDP ili SDA, kazao je za Faktor Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.
19.05.2023. u 13:44
get url
text

VEZANI TEKST - Dogovaraju li HDZ i "Trojka" vladu u HNK koju bi podržala samo dva Bošnjaka?

Dodao je da se razgovori intenzivno vode sa svima i da su na tragu 20 ruku, što je potrebna većina u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona za izglasavanje.

- Pri kraju je formiranje vlasti u HNK što se nas tiče. Još ne znamo da li će ići po vertikali, da bude kako je u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Tome smo skloniji, da imamo jednu prohodnost vlasti, ali smo i SDA-u predložili naš plan i program i oni se iduće sedmice moraju očitovati. Za koga bude prihvatljiv naš plan i program, bit će dio vlasti. Znači, vladu bismo trebali imati u iduće dvije sedmice. Ne mogu sad reći da li će to biti u idućoj ili onoj tamo sedmici – istakao je Bošković.

HDZ u Skupštini HNK ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, SDP i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, dok NiP i NES imaju po jednog zastupnika.

Na pitanje šta su njihovi prijedlozi čije je prihvatanje njihov uvjet za formiranje vlasti, Bošković nije bio konkretan. Odgovorio je da žele kreirati život u kantonu na način da svima bude bolje.

- Želimo rješavati probleme koji postoje tamo gdje je naša ustavna nadležnost, od obrazovanja nadalje. Potrebne su reforme, da se kadrovski popunimo i izvršavamo zadaće koje stoje pred nama – rekao je Bošković.

VEZANI TEKST - Skupština SBK 29. maja potvrđuje novu vladu, danas kompletirana lista kandidata

Dodao je da je važna pozitivna energija koja je u BiH, pristupanje EU, a ne da se u kantonu "bavimo stvarima nisu bitne".

- Nema smisla da preovladavaju nacionalne teme ili da se bavimo ustavnim pitanjima – kazao je Bošković.

Nismo uspjeli dobiti izjavu Edina Mušića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.