open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
HDZ-ov prijedlog da se u lične karte upisuje etnička pripadnost nema podršku Ustavnopravne komisije
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatila prijedlog zakona kojim bi se, između ostalog, u lične karte upisivala pripadnost konstitutivnom narodu ukoliko građani tako žele.
27.06.2022. u 11:23
get url
text

Zakon je predložio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović.

Ustavnopravna komisija, kako je saopćeno, stava je da ovaj prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini nije usaglašen ni sa Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom. 

- Nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti su podržani principi Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač zastupnik Nikola Lovrinović - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - HDZ traži upis etničke pripadnosti građana u dokumente: Sprečavanje zloupotreba ili apsurd i diskriminacija?

Kako nam je potvrđeno, za su glasali samo članovi Ustavnopravne komisije koji dolaze iz HDZ-a BiH, i to sam Nikola Lovrinović i Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Prema predloženom Lovrinovićevom zakonu, upis podataka o pripadnosti vrši se na osnovu izjave građanina ili roditelja, staratelja, usvojitelja, ako je u pitanju dijete. Upis se vrši u matičnu knjigu rođenih, državljana i / ili ličnu karti, po izboru, a može i tražiti da se ne upiše pripadnost, što matičar također mora navesti. Građanin može tražiti i naknadni upis podataka.

Također je predviđeno da se građanin može "predomisliti" o svojoj pripadnosti, ali deset godina nakon naknadnog upisa. Kao razlog za donošenje zakona je navedeno sprečavanje prisutnih zloupotreba instituta pripadnosti konstitutivnom narodu ili nacionalnoj manjini.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici krajem aprila nisu prihvatili da ovaj zakon razmatra po hitnom postupku, kako je Lovrinović zatražio.

Nakon današnjeg stava Ustavnopravne komisije, sada zastupnici na sjednici trebaju glasati o njenom mišljenju. Ako ono bude usvojeno, zakon "pada". Ako mišljenje Ustavnopravne komisije ne bude usvojeno, prijedlog zakona ostaje u proceduri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.