open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno pisanje Faktora
HDZ-ova Anita Markić nova direktorica Agencije za državnu službu BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je danas Anitu Markić na poziciju direktorice Agencije za državnu službu (ADS) Bosne i Hercegovine, na mandat od pet godina, saopćeno je nakon sjednice.
31.08.2023. u 15:10
get url
text
Sa sjednice Vijeća ministara BiH
Sa sjednice Vijeća ministara BiH

VEZANI TEKST - "Trojka" prepustila HDZ-u još jednu državnu instituciju, novom direktoricom oduševljen Marin Vukoja

Istovremeno, doneseno je Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora ADS-a Nevena Akšamije zbog isteka mandata.

Ranije je Faktor objavio da bi Markić, dugogodišnja članica HDZ-a iz Širokog Brijega, trebala biti imenovana na ovu poziciju, prema dogovoru "Trojke" sa HDZ-om BiH.

Upravo je Markić u konkursnoj proceduri od "nezavisne komisije za izbor" dobila najveći broj bodova – 126,08, zbog čega je smještena na prvo mjesto liste uspješnih kandidata. Zanimljivo je da je član komisije za izbor koja je dodijelila najveći broj bodova ovoj kandidatkinji HDZ-a BiH bio Marin Vukoja, aktuelni sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH na čijem izboru insistira HDZBiH.

Time je probosanski politički blok ostao bez još jedne državne institucije.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo Odluku o prestanku stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koje je proglašeno u martu 2020. godine zbog opasnosti širenja zarazne bolesti COVID-19. Prethodno su to učinile entitetske vlade.

Donesena je i odluka o godišnjoj kvoti radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, koja je čak za skoro 1.500 dozvola veća od prošlogodišnje.

Tako ukupna ovogodišnja godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini iznosi 3.995, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 2.435 radnih dozvola, Republiku Srpsku njih 1.400 i Brčko distrikt BiH 160 radnih dozvola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.