open-navfaktor-logo
search
Općinski sud u Sanskom Mostu
Potvrđena optužnica protiv Drage Tendžerića, koji je s tri prsta pozirao kod obilježja za grobnicu Lanište 1
AUTOR: Detektor/Faktor
09.05.2024. u 12:12
get url
text
Drago Tendžerić
Drago Tendžerić
Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, jer se, podižući tri prsta, fotografisao pokraj table na putu za masovnu grobnicu "Lanište 1" kod Ključa, u kojoj su pronađeni ostaci žrtava iz Biljana.
Za optuženog je Detektor ranije pisao da je na fotografiji pokazao i tetovaže s likovima četničkog vođe Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujića, što je uznemirilo žrtve. U optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) navodi se kako je Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio svoje motorno vozilo pored table s natpisom "Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1", iz koje je ekshumirano 188 tijela civila, te zamolio prijatelja da ga fotografiše mobilnim telefonom, pokazajući na leđima istetovirane simbole koje on smatra historijom svoje nacije.
- Svjestan da izaziva mržnju i netrpeljivost prema konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji, javno je objavio fotografiju na svom Facebook i Instagram profilu, što je imalo za posljedicu da je objava prikazana u elektronskim i printanim medijima na području Unsko-sanskog kantona i Federacije, što je uzrokovalo uznemirenost građana općine Ključ i naselja Biljani - navodi se u optužnici Tužilaštva USK koja je potvrđena 29. marta.
Detektor je pisao ranije kako su porodice žrtava, razočarane nedostatkom pravde, dodatno bile uznemirene fotografijama Tendžerića snimljenim na putu za masovnu grobnicu "Lanište 1" kod Ključa, na kojima je on tom prilikom pokazao i svoje tetovaže s likovima Mihailovića i Đujića.
Iz Udruženja porodica žrtava su ranije kazali kako smatraju da do ovakvih događaja ne bi došlo da su počinioci zločina kažnjeni, piše Detektor.
U Biljanima kod Ključa je, prema presudama Haškog tribunala, 10. jula 1992. ubijeno oko 200 ljudi, koje su pripadnici vojske i policije prethodno zarobili i odveli od njihovih kuća, a među žrtvama su bile žene, stari ljudi i četveromjesečna beba. Za zločine u Biljanima do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora osuđen samo Marko Samardžija, u svojstvu komandira Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade Vojske RS-a.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.