open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Helez sa Adamsom: Kad će biti realizovana američka donacija helikoptera za OSBiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u posjetu vojnog atašea SAD-a brigadira Erica R. Adamsa.
27.03.2023. u 14:00
get url
text

Teme sastanka bile su saradnja sa NATO-om, aktivnosti koje su planirane u narednom periodu u MOBiH i OSBiH, te bilateralna saradnja između dvije prijateljske zemlje.

Helez je analizirajući aktivnosti u proteklom periodu istakao reakciju MO i OSBiH povodom devastirajućih zemljotresa koji su zadesili Republiku Tursku i Siriju, dodavši kako je tim OS BiH proveo sedmodnevnu misiju traganja i spašavanja u najteže pogođenim regijama u Turskoj. On se zahvalio na brzoj implementaciji odluka sa prošlogodišnjeg samita NATO-a u Madridu, te odobravanja Paketa pomoći NATO-a odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH - DCB inicijativa, koji će osigurati jačanje kapaciteta OSBiH, što je izuzetno potrebno u trenutku kada se cijela Evropa susreće sa izazovima zbog rata u Ukrajini, saopćeno je iz MOBiH.

Također Helez je dodao kako postoji sve veća dinamika saradnje sa EU te da je dobijen i "kandidatski status", navodeći da pored paketa pomoći NATO-a, i od EU, već drugu godinu uzastopno MOBiH dobija podršku u opremi za OSBiH.

Brigadir Adams je apostrofirao da SAD nastavlja sa svim oblicima saradnje sa BiH kao i programima vojska vojsci (Mil2Mil), te da SAD izuzetno cijeni rad MOBiH na unapređenju partnerstva dviju zemalja. Adams zaključuje kako je dobro vidjeti da je usvojen budžet institucija BiH, gdje će povećanje za odbrambeni sektor utjecati na jačanje morala pripadnika OSBiH koji su se do sada pokazali veoma odgovorni i profesionalni u obavljanju svojih dužnosti.

Povodom bilateralne saradnje ministar Helez je izrazio želju da se ista intenzivira sa naglaskom na US sponzorisane programe školovanja i obuke za pripadnike OSBiH, urgirajući za nastavak finansiranih projekata za opremanje OSBiH, kako bi se zaokružio koncept unapređenja operativnih kapaciteta, povezujući ljudstvo, obuku i sredstva u jedinstvenu cjelinu.

Ministar Helez se zahvalio na iskazanoj spremnosti SAD-a za osiguranje dodatnog paketa pomoći u visini od 23 miliona dolara za nabavku helikoptera, što će nadalje unaprijediti operativnost OSBiH, te osigurati nastavak aktivnosti na ispunjavanju ciljeva ka euroatlantskom putu BiH.

Za kraj, brigadir Adams je kazao da će najavljena donacija helikoptera biti realizirana po okončanju administrativnih procedura te poručio kako SAD ostaju posvećene nastavku saradnje sa željom da se ista unaprijedi u budućnosti, što bi dovelo do konačne integracije BiH u NATO savez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.