open-navfaktor-logo
search
Medalje i pohvala
Historijski uspjeh bh. učenika na matematičkoj olimpijadi u Oslu
Ekipa Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh na 63. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu, osvojivši tri srebrene, dvije bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu.  
15.07.2022. u 08:38
get url
text

Srebra su osvojili: Benjamin Mujkić, Jovan Vuković i Boris Stanković, bronze Marko Dimitrić i Haris Imamović, a počasnu pohvalu Emira Ibrahimović, od čega u Kanton Sarajevo stižu dva srebra, jedna bronza i počasna pohvala, saopćio je Press KS. 

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u potpunosti su finansijski podržali odlazak učenika Kantona Sarajevo i mentorice Adise Bolić na ovu olimpijadu. 

- Čestitamo Udruženju matematičara Kantona Sarajevo za predan rad na putu do ovog uspjeha. Privilegija je biti im podrška. Čestitamo roditeljima, porodicama i nastavnicima, školama i školskim drugarima ovih vrijednih učenika - rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović. 

Matematičari BiH ove godine oborili su mnoge rekorde. Nikada ni u jednoj godini naša ekipa nije osvojila više od jedne srebrene medalje. U dosadašnjih 29 učešća osvojeno je ukupno šest srebrenih medalja, a ove godine čak tri. Oboren je rekord od 103 boda iz 2018. godine, te je postavljen novi od čak 154 boda. BiH je osvojila 36. mjesto u konkurenciji od 104 države, što je najbolji plasman u posljednih 20 godina.

U ekipnom plasmanu odmah ispred BiH je Hrvatska sa 157 bodova, dok je Srbija ostala iza sa 153 boda. Iza su ostale zemlje poput Švicarske, Argentine, Danske, Austrije, Portugala, Španije, Češke, Švedske, Norveške..., saopćio je Press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.