open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Hoće li Dodik ponovo kupiti "tri papka" za dvotrećinsku većinu u NSRS-u?
Milorad Dodik sutra će na konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske položiti zakletvu i zvanično preuzeti funkciju predsjednika RS-a.   
14.11.2022. u 21:03
get url
text

Dodik je najavio da planira organiziranje sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija, od kojih očekuje da se izjasne da li žele da budu dio široke koalicije kako bi osigurali dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS-a.

VEZANI TEKST - Šta sve može Dodik sa dvotrećinskom većinom u NSRS-u?

Dvotrećinska većina u NSRS-u je 56 od 83 zastupnika. Vladajuća koalicija koju čine SNSD, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NPS u skupštinskim klupama će imati 46 zastupnika. Očekuje se da će im se pridružiti DNS i SPS, te će tako imati ukupno 53 zastupnika. Već se po političkim kuloarima govori kako je lider SNSD-a osigurao, da kada mu to zatreba ima i nedostajuće tri ruke iz redova opozicionih zastupnika. 

Kako sada stvari stoje, SDS, Nebojša Vukanović i PDP ( 25 zastupnika) ne žele u široku koaliciju kakvu bi prvi čovjek SNSD-a da formira. U NSRS-u u narednom četverogodišnjem mandatu sjedit će i pet zastupnika Pokreta za državu. 

Odranije je poznat stav lidera Liste za Pravdu i red Nebojše Vukanovića da sa Dodikom "nema bilo kakvih pregovora niti kompromisa". 

Marko Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, na kojeg je sva ovlaštenja prenio Mirko Šarović, a do izbora novog stranačkog predsjednika, jasno je poručio prije dva dana: 

- Politički stav SDS-a je jasan. Nemamo namjeru na bilo koji način biti saradnici režima protiv kojeg smo se borili i to je naš stav. Da bi borba protiv režima bila kvalitetna i dobra, a u cilju bolje pozicije Republike Srpske i standarda ljudi koji u njoj žive, u tom smislu trebamo i modernizovati način rada strankom jer se dosadašnji način pokazao neefikasan.

I PDP je na istom putu kao i SDS, uz poruku da nastavljaju borbu protiv režima, nepravde, izborne krađe i korupcije.

Međutim, uvijek treba imati na umu 2014. godinu i aferu "Papak", kada je nakon održanih Općih izbora SNSD kupio dva zastupnika radi formiranja parlamentarne većine. 

Bili su to Vojin Mitrović, koji je napustio tada opozicioni NDP Dragana Čavića, te Ilija Stevančević, koji je bio član Partije ujedinjenih penzionera.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.