open-navfaktor-logo
search
Sporan konkurs
Hoće li novimenovani v. d. direktora ViK-a u Sarajevu primiti radnike koje nije željela zaposliti Pendek
Rusmir Salić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.
05.08.2021. u 18:46
get url
text

Salić je na ovu poziciju došao na prijedlog Naroda i pravde, stranke koju je pomagao na prethodnim izborima.

Naime, Salić se nalazi na spisku donatora Naroda i pravde kao fizičko lice i to u iznosu od 2.000 maraka.

Salić je na ovu poziciju došao nakon što je smijenjena dotadašnja v. d. direktorice Aida Pendek.

Pendek je, kako je Faktor ranije pisao, smijenjena nakon što je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo prijavila određene nepravilnosti prilikom izbora kandidata na konkursu za prijem uposlenika u ovom preduzeću i nakon čega je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS ustanovila da ni konkurs koji je ona raspisala nije u skladu sa pravilima.

Kako Faktor nezvanično saznaje, posumnjalo se na "štimanje" konkursa.

- Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite informisao je Ured da je tokom vršenja usmjerenog inspekcijskog nadzora na navedene okolnosti u prijavi v. d. direktorice KJKP ViK utvrđeno više nepravilnosti. Jedna od utvrđenih nepravilnosti odnosila se i na to da je sadržaj Javnog oglasa u suprotnosti sa članom 12. stav 3 Uredbe kojim je propisano sljedeće: "Proces izbora kandidata za radna mjesta za koja je kao uvjet propisano srednje, više ili visoko obrazovanje, kao i određena naučna zvanja, zasniva se na razmatranju dostavljene dokumentacije, te održanom pismenom i usmenom ispitu sa svim od kandidata". Napominjem da je u Uredbi, u članu 6. stav (1) propisano da Javni oglas objavljuje poslodavac, što u konkretnom slučaju znači v. d. direktor predmetnog preduzeća koji istim rukovodi – kazao je ranije u izjavi za Faktor Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Kazao je da je smjena direktorice pokrenuta nakon što je Inspekcija utvrdila nepravilnosti prilikom raspisivanja konkursa.

- Imajući u vidu činjenicu da je inspektor utvrdio u ovom slučaju nepravilnost koja predstavlja nepoštivanje, odnosno neprimjenjivanje odredaba Uredbe, Ured je na osnovu člana 20. Uredbe koji glasi: "Neprimjenjivanje ili nepoštivanje odredbi ove uredbe prilikom zapošljavanja predstavlja osnov za smjenu odgovornog lica, koju pokreće organ nadležan za razrješenje odgovornog lica" – pojasnio je ranije Kafedžić.

Bivša v. d. direktorice je ranije u izjavi za Faktor kazala kako nije željela u preduzeće primiti osobe koje su nakon provedenog konkursa bile na listi za prijem kao najbolje rangirane jer je sumnjala da postoje neke nepravilnosti i da neće biti primljeni najbolji.

Iz Vodovoda i kanalizacije na upit Faktora da li je novoimenovani v. d. direktora potpisao listu za prijem kazali su kako su nadležne institucije utvrdile nepravilnosti kada je ovaj konkurs u pitanju.

- Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS i Ured za borbu protiv korupcije utvrdili su određene nedostatke u provođenju oglasne procedure po Javnom oglasu od 7.5.2021. godine, objavljenom u dnevnom listu Oslobođenje, zbog čega nisu donesene odluke o prijemu u radni odnos - naveli su u odgovoru iz Vodovoda i kanalizacije.

- Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS je našem preduzeću izdala naredbodavnu upravnu mjeru u svrhu otklanjanja spomenutih nedostataka, a o krajnjem ishodu po predmetnom Javnom oglasu sva zainteresovana lica, tj. učesnici oglasne procedure, bit će blagovremeno obaviješteni - kazali su također iz ViK-a.

Kafedžić na upit Faktora da li je upoznat sa prijemom uposlenika u ViK, te da li je novoimenovani v. d. direktora primio nove radnike kazao je:

- Ured će insistirati da se taj sporni konkurs poništi. Ukoliko i jeste potpisao tu odluku, novoimenovani direktor će također biti smijenjen. Konkurs koji nije u skladu sa pravilima, ne može se ni realizirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.