open-navfaktor-logo
search
Sistemu u KS prijeti kolaps
Hočko bi da zna koliko je zdravstvenih radnika na bolovanju, Selimić poručuje da se tom pričom raspamećuju građani
Zdravstveni sistem na području Kantona Sarajevo pred potpunim je kolapsom i ako se nešto u narednim danima ne učini to će se i dogoditi, kaže prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.
26.10.2020. u 07:31
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat doktora medicine i stomatologije apeluje na Vladu KS da spriječi kolaps u zdravstvu

Podsjetimo, jučer se ovaj Sindikat obratio javnosti saopćenjem kojim su apelirali na Vladu KS i Ministarstvo zdravstva KS da preuzmu odgovarajuće korake kako bi se spriječio kolaps, zaštitilo stanovništvo i svi zaposleni u zdravstvu.

Treba nam više Covid-ambulanti da se smanje redovi

- Zaposleni u zdravstvu na izmaku su snaga. Mnogi su van stroja jer su zaraženi, a oni koji rade neće još dugo izdržati jer svakodnevno od njih dobijamo zahtjeve za pomoć. Imamo između 1.100 i 1.150 članova, ali nemamo zvanični podatak koliko ih je na bolovanju jer nam menadžeri zdravstvenih ustanova, koji su nadležni za to, ne žele dati tačan odgovor - navodi Hočko.

No, prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, smatra da građane Kantona Sarajevo u ovom trenutku ne zanima - koliko je radnika u zdravstvu trenutno na bolovanju!?

- Time se građani samo dodatno raspamećuju u ionako teškoj epidemiološkoj situaciji. Građanima treba što više Covid-ambulanti, jer će se time smanjiti redovi, grijanje u trijažnim šatorima jer dolazi zima, treba im da Vlada KS koliko danas imenuje ministra zdravstva i da direktoru u ovom trenutku najvažnije zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite, a to je JU Dom zdravlja KS, postavi Upravni odbor kako bi se normalno radilo, raspisivali pozivi za nabavku zaštitne opreme, dezinficijensa... – objašnjava Selimić.

Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS, kaže kako informacijama o bolovanju medicinskog osoblja raspolaže Odjeljenje za ljudske resurse i da one trebaju biti na dispoziciji menadžmentu javne ustanove.

- Mi imamo oko 2.000 ljudi u sistemu, i sve informacije o njima dostupne su onima ko će raditi sa njima u operativnom smislu. Prema tome, ono što je u djelokrugu Sindikata, dr. Hočko sigurno dobija, ono što nije i ne treba da dobija - ističe Šarkić.

Dodaje da je očekivano da su neki medicinski radnici na bolovanju te da je to scenarij kojeg je menadžment ove zdravstvene ustanove predvidio da će se dešavati pogoršanjem epidemiološke situacije.

- To je situacija koju smo očekivali da će se desiti u ovom periodu kada počinje sezona gripe i kada imamo respiratorne infekcije. I medicionsko osoblje je od krvi i mesa, i uz svu zaštitnu opremu desi se da neko oboli. Najvažnije je da menadžent sa Kriznim štabom vrši interne reorganizacije kako bi sistem bio održiv i kako bi građani na vrijeme dobili zdravstvenu uslugu – kaže Šarkić.

Saznajemo da je od 230 timova porodične medicine, u devet domova zdravlja i 84 ambulante trenutno u funkciji njih oko 187.

- Neki ljekari su na specijalizaciji, što je zakonska obaveza, a neki su otišli u penziju. Naravno, neki su i na bolovanju, pa je u procesu rada od 187 do 190 timova. Angažovali smo i znatan broj mladih ljekara koji pomažu u borbi protiv COVId-19, a u isto vrijeme stječu neophodna iskustva – naglašava Šarkić.

Nudili smo doktore u Krizni štab, nismo dobili odgovor

Hočko je mišljenja da trijažni šatori nemaju nikakvu svrhu, jer se trijaža, kako kaže, ne obavlja po propisu.

- Time se medicinsko osoblje samo dodatno muči i opterećuje bez ikakvog efekta. Ljekar koji bi trebao biti u ordinaciji, a sestra na intervenciji, vrijeme provode u šatoru često i sa pacijentima čiji je dolazak neopravdan. Time se usporava pružanje zdravstvene usluge onima kojima je ona neophodna – ističe.

Nije mu kaže, jasno zašto Zavod zdravstvenog osiguranja KS godinama čuva novac, a ne ulaže ga u novi kadar i opremu.

- Takvo ponašanje dovelo je do toga da smo definitivno zadnji u Evropi po organizaciji zdravstvenog sistema - dodaje Hočko.

Navodi da Sindikat čine vrlo stručni ljekari te da su do sada nekoliko puta nudili da se neki od njih uključe u rad Kriznog štaba Kantona Sarajevo. No, odgovor, kako kaže, nikada nisu dobili.

- Ne bude li se nešto preduzelo vrlo brzo, Sindikat će biti puno aktivniji i zakonskim putem obračunati se sa onima koji ne čine dobro zaposlenima u zdravstvu i stanovništvu. Nakon upozorenja slijedi tužba, a onda i bunt, jer u štrajk ne možemo u ovakvim uvjetima. No, činjenica je da su neki zaslužili da ih se skloni, počev od ministarstva zdravstva, do nekih menadžera zdravstvenih ustanova - kaže Hočko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.