open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Hota-Muminović: Nova školska godina ovisi o epidemiološkoj situaciji
Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kaže da je cilj da u novoj školskoj godini što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama, ali kako će to sve izgledati trebalo bi biti poznato u augustu i ovisit će od epidemiološke situacije.
01.08.2021. u 11:51
get url
text

- Krajem augusta ćemo znati kakva je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo. Onda ćemo donijeti i raspored rada. Naš krajnji cilj je da što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama jer je istraživanje pokazalo da su učenici bili izloženi stresu, više nego njihovi roditelji i njihovi nastavnici - istaknula je ministrica za Fenu.

Došlo je, kaže, do drastične promjene rutine u njihovoj svakodnevnici, to je rezultiralo visokim nivoom stresa kod njih.  

- Naš je primarni cilj da nam škole prioritetno, budu uvijek otvorene. Koliko će učenika biti u učinioci i koji će to sve biti učenici definirat ćemo, posebnim uputstvom, u augustu. Možda neće važiti ista pravila za svaku od škola. Ima škola s manje učenika ili škola koje su u blizini mjesta stanovanja učenika. tokom ovog mjeseca ćemo imati sve te detalje - kazala je.   

Hota-Muminović ističe da nastavnici misle da je bolje raditi sa učenicima u učionicama, nego u online varijanti. Osim što su tu da prenose znanje, nastavnici, kako je kazala, prate cjelokupni rast i razvoj učenika.

- Nastavnici često prvi primijete određene rizike u razvoju učenika. Oni prvi reagiraju jer roditelji ne mogu uvijek i do kraja sagledati situaciju niti vidjeti svoje dijete u okruženju učionice. Nastavnici to mogu vidjeti, mnoge stvari mogu primijetiti, signalizirati, reagirati. I to je njihov posao. I oni su svjesni da pravu nastavu, u učionici, ništa ne može zamijeniti. Poduzimamo sve što je u našoj moći da i nastavnici budu što spemniji - istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanja KS formiralo je ranije ove godine ekspertne grupe koje su imale zadatak pripremiti početak i organizaciju školske godine, u uvjetima pandemije COVID-19. Te grupe, bilo ih je šest, radile su intenzivno, a rezultat je istraživanje o faktorima stresa i nivoima stresa kod učenika, nastavnika i roditelja. Na bazi tog istraživanja donosile su se odluke za priručnik koji sadrži smjernice i preporuke po raznim aspektima poput izvođenja nastave u uvjetima pandemije, kako se to odražava na nastavni plan i program, pitanje ocjenjivanja, tehnička opremljenost škola, konekcija, računari i ostalo što je potrebno za kvalitetno izvođenje nastave u pandemiji.    

U razgovoru za Fenu Hota-Muminović naglasila je i zalaganje da prosvjetni radnici budu u vrhu liste prioriteta za vakcinisanje protiv virusa korona. Sa zadovoljstvom je podsjetila da je počeo proces vakcinacije za tu kategoriju.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.