open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Hrvatska pomaže izgradnju objekta Hrvatskog narodnog kazališta Mostar
Ugovor o finansijskoj podršci za provedbu projekta "Nastavak gradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, I faza" između Vlade Republike Hrvatske i HNK Mostar potpisan je u četvrtak u Mostaru.
29.09.2022. u 20:23
get url
text

Ugovor su potpisali direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja te uime Vlade RH Zvonko Milas, državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- 28 godina nakon osnivanja kazališta i 20 godina nakon što su prestali radovi na ovom dijelu Male scene, potpisali smo ugovor koji će nam omogućiti nastavak izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta u Bosni i Hercegovini – kazao je  Vukoja nakon potpisivanja ugovora.  

Pojasnio je kako će sredstva biti utrošena za fazu koja podrazumijeva armirano-betonske radove i čeličnu konstrukciju, dok će se u drugim fazama pristupiti dovršetku i opremanju unutarnjeg dijela objekta.

Milas je dodao kako je kultura ono po čemu je svaki narod jedinstven i prepoznatljiv.

- HNK Mostar bit će centar kulture, poveznica Hrvata u BiH, ali i poveznica sa cijelim svijetom. Ovo kazalište treba hrvatskom narodu zbog očuvanja svih vrijednosti zbog kojih smo mi Hrvati ono što jesmo. Izuzetno sam sretan što smo danas potpisali ovaj ugovor – poručio je Milas.

Potpisivanju su prisustvovali i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović, ministar vanjskih i evropskih poslova RH Gordan Grlić Radman, ambasador RH u BiH Ivan Sabolić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Medved je kazao kako ideja o izgradnji nacionalnog kazališta hrvatskog naroda u Mostaru, u BiH postoji više stoljeća.

- Iza nas postoje veliki napori u svjetlu realizacije mnogih projekata. Tu su konkretna djela našega zajedništva, a u tom svjetlu bit će i HNK Mostar. Pružamo snažnu podršku svemu onome što nas ovdje, u Mostaru, u BiH čini prepoznatljivim i povezuje hrvatski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – istaknuo je Medved.

Naglasio je kako Hrvatska pruža podršku očuvanju kulture, hrvatskog jezika, historijske i kulturne baštine Hrvata u BiH, ali i podršku mladima, njihovom obrazovanju i opstanku ovdje. Medved je ustvrdio kako je Vlada RH kroz različite resore investirala više od 500 miliona kuna (125 miliona KM) samo u ovoj godini, dodavši kako su ulaganja u te projekte ujedno ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Objasnili zašto: Islamska zajednica protiv izgradnje zgrade HNK-a u Mostaru

- Dokazani smo partner i prijatelj Hrvatima u BiH, ali i samoj BiH. Bili smo solidarni u najtežim danima naše novije historije, bili smo solidarni u teškim i lijepim trenucima. Ostajemo solidarni u našem zajedništvu -  rekao je potpredsjednik Vlade RH.

Čović je kazao kako HNK Mostar hrvatskom narodu u BiH znači mnogo.

- Uvjeren sam da na ovaj način Mostar, nakon pravnih i tehničkih pretpostavki, dobiva finansijske pretpostavke da ovaj projekt može biti završen dinamikom kakvu smo i planirali na dobro svakog žitelja. Duboko vjerujem da Mostar postaje najorganiziraniji, najuređeniji i najotvoreniji grad što želimo prenijeti na cijeli prostor Bosne i Hercegovine – zaključio je Čović uz zahvalu Vladi Republike Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.