open-navfaktor-logo
search
Ništa ne štima
I Konaković konačno svjestan da je vlast u ćorsokaku: Put BiH ka EU zaustavljen nakon što je Dodik posjetio Putina
AUTOR: Fena
29.06.2024. u 17:44
get url
text
Milorad Dodik i Vladimir Putin
Milorad Dodik i Vladimir Putin
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 28. i 29. juna na poziv ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, na Međunarodnoj konferenciji "Dubrovnik Forum 2024".
Konaković se tokom diskusije na panelu osvrnuo na proces proširenja Evropske unije i napredak koji je BiH ostvarila. Naglasio je da su u BiH trenutno zaustavljeni procesi koji su omogućili napredak, a potom i donošenje Odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH.
Dodao je da je do toga došlo nakon posjete predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika ruskom predsjedniku Putinu 6. juna ove godine.
Istaknuo je da je sasvim jasno da je Dodik pod ruskom kontrolom te da zbog toga blokira evropski put naše zemlje. 
Ocijenio je da je previše ruskog uticaja u regiji zapadnog Balkana te da to nije samo problem BiH. Ipak, Konaković vjeruje u dijalog, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.
Konaković očigledno zaboravlja da BiH još nema budžeta, iako smo na pragu sedmog mjeseca. Također, na Vijeću ministara već duže vremena nema reformskih zakona. Toliko o vladajućoj koaliciji koju čien Trojka, HDZ i SNSD.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.