open-navfaktor-logo
search
Čelnik entiteta RS
Dodik otkrio šta sadrži njegov prijedlog o "razdruživanju" u BiH, hoće ostavinsku raspravu
Već čujemo da postoji nespremnost da se bilo šta raspravlja o tome, ali mi smo i razumijeli da je ovo tek početak, kaže Dodik
AUTOR: RTRS
28.06.2024. u 19:06
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik otkrio je šta sadrži famozni dokument RS-a o "razdruživanju" u Bosni i Hercegovini koji će biti proslijeđen vlastima u Federaciji BiH.
Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će živjeti i funkcionisati u skladu sa sporazumom nastalim na bazi toga, prenosi RTRS.
Određene stvari koje sada postoje, granica i neke druge, trebalo bi da funkcionišu tri do pet godina, a u međuvremenu da se urede odnosi kako bi to najbolje funkcionisalo u korist i ljudi, i roba tako da ne bude nekih posebnih zastoja te vrste.
- To podrazumijeva sve drugo – pitanja vezana za sve ono što predstavlja, što bi rekli u običnom narodu, ostavinsku raspravu. Mi smo to veoma studiozno uradili. To je na bazi Dejtonskog sporazuma, jer on predviđa da je RS strana kao što je to i Federacija. Neće se uključivati zajednički nivo jer on nema ništa s tim – on je izveden iz dva entiteta - tvrdi Dodik.
"Rješenje" će biti ponuđeno u narednim sedmicama FBiH.
- Već čujemo da postoji nespremnost da se bilo šta raspravlja o tome, ali mi smo i razumijeli da je ovo tek početak kojim bi trebalo da animiramo javnost ne samo domaću, u RS-u koja je potpuno animirana, nego i onu u FBiH.
Također, međunarodna javnost da shvati da je BiH promašen projekat i da od njega ne može da se napravi ništa što bi bilo samoodrživo. Može da bude protektorat, i to se pokazalo, ali ne može da bude samoodrživo - smatra Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.