open-navfaktor-logo
search
I službeno potvrđeno
Inspekcija KS: U julu smo dobili prijavu o prisustvu stjenica u jednom hotelu
Nakon što se redakciji Faktor obratilo nekoliko građana Kantona Sarajevo navodeći kako su im se u stanovima i kućama pojavile stjenice, informaciju smo zatražili i od Kantonalne uprave za inspekcije poslove KS.
10.11.2023. u 20:07
get url
text

Faktor saznaje i da se neki hoteli u Sarajevu bore sa pravom najezdom stjenica, čiji uposlenici više ne znaju šta da rade kako bi ih uklonili.

 VEZANI TEKST - Prava invazija stjenica u Sarajevu: Masovno su u kućama, stanovima i hotelima, telefoni ne prestaju zvoniti

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS kažu kako je uvidom u službene evidencije Kantonalne uprave utvrđeno da je u julu ove godine upućena prijava o prisustvu stjenica u jednom hotelskom objektu na području KS gdje je izvršen inspekcijski nadzor, a subjektu nadzora naređeno je provođenje mjera, koje su izvršene u saradnji sa ovlaštenom firmom koja provodi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

- Drugih prijava od tada nismo imali. Uz napomenu da stjenice ne prenose uzročnike zaraznih bolesti, napominjemo i da dodatne informacije o njihovom utjecaju na zdravlje možete zatražiti od JU Zavod za javno zdravstvo KS - navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Dodaju da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje vršenje obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao opću mjeru u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti u: objektima za snabdijevanje vodom za piće, objektima za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće upotrebe, te sirovina za njihovu proizvodnju odnosno prijevoznim sredstvima namijenjenim za njihov prijevoz, objektima odnosno prostorima za uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija, objektima zdravstvenih ustanova i nosioca privatne prakse, odgojno-obrazovnim objektima, objektima i sredstvima javnog prometa, stambenim objektima i dvorištima, ostalim objektima privrednih društava (radnim prostorijama, na radnim površinama, sredstvima rada i dr.), drugih pravnih lica kao i fiziĉkih lica - obrtnika i drugih pravnih i fizičkih lica, a učestalost provođenja mjera uređena je Pravilnikom o obavljanju poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

- Vršenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije mjera obavezno je kontrolno pitanje sanitarnih i inspektora za hranu u inspekcijskim nadzorima - stoji u odgovoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.