open-navfaktor-logo
search
Višak kadmija
Inspekcija provjerava organski krompir porijeklom iz BiH koji je vraćen s granice Hrvatske
Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krompira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske.
12.12.2022. u 12:09
get url
text

Graničnim kontrolama utvrđena je prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine u navedenoj pošiljci.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je kako je, nakon nesukladnosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet te naložen povrat pošiljke, saopćeno je iz Agencije.

Dalje se dodaje kako je sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krompiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, a iznosi 0,10 mg/kg.

U dopunjenom saopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine navodi se kako su u toku inspekcijske kontrole kojima će se utvrditi sljedivost proizvoda nakon odbijanja s granice Republike Hrvatske, a koje provode mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.