open-navfaktor-logo
search
Revizori upozorili
Institucije BiH plaćaju po 11 miliona KM godišnje zakup, a neki kupljeni objekti stoje
Na unajmljivanje prostora i zgrada za potrebe institucija Bosne i Hercegovine godišnje se troše milioni maraka. Za neke institucije postoje osigurana sredstva za rješavanje trajnog smještaja kroz kupovinu objekata, ali taj novac samo stoji dok se nastavlja plaćati zakup.
03.12.2022. u 14:59
get url
text
Sjedište IDDEEA-e
Sjedište IDDEEA-e

Pitanje smještaja institucija Bosne i Hercegovine, ali i inertnost bh. vlasti spram budžetskih sredstava, jedan je od problema na koji su ukazali državni revizori.

Institucije BiH su za najam objekata samo u prošloj godini potrošile oko 11,4 miliona KM, što je više nego 2020. godine. Uprkos tome, u prošloj godini nije riješeno pitanje trajnog smještaja niti za jednu instituciju, što je naveo i Ured za reviziju institucija BiH u svojim nalazima i preporukama za 2021, kao i u izvještaju o izvršenju budžeta.

- Za jedan broj institucija se i dalje izdvajaju značajna finansijska sredstva za zakup prostora, iako su za te institucije, kroz višegodišnje projekte ili programe posebnih namjena, osigurana sredstva za realizaciju trajnog smještaja – pišu revizori.

VEZANI TEKST - BiH samo prošle godine platila 10,6 miliona KM penala zbog kredita koje nije realizirala

Ta sredstva su, između ostalog, osigurana za potrebe trajnog smještaja Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, za kupovinu smještaja za Ured za reviziju institucija BiH.

- U 2021. godini nije bilo realizacije namjenski odobrenih sredstava za rješavanje trajnog smještaja, a izdaci za zakup prostora i zgrada u odnosu na prethodnu godinu su uvećani za oko 211.000 KM – dodaju revizori.

Kako se vlast odnosi prema ovom problemu i budžetskom novcu pokazuje i primjer Obavještajno-sigurnosne agencije, ali i Direkcije za civilno zrakoplovstvo.

Revizija je utvrdila da je i dalje neriješeno pitanje poslovne zgrade Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koja je kupljena ranije, ali se ne koristi.

- Budući da zgrada ne odgovara potrebama OSA-e, data je saglasnost Službi za zajedničke poslove institucija BiH da je dodijeli nekoj drugoj instituciji, ali se Služba, na upit OSA-e, izjasnila da nema nadležnosti nad navedenim objektom – istakli su revizori.

Obavještajno-sigurnosna agencija je ostala bez odgovora i Ministarstva finansija i trezora BiH na upit upućen još 2019. godine.

- Za predmetnu zgradu nije utvrđeno u kakvom stanju se tačno nalazi i koji iznos finansijskih sredstava je potrebno utrošiti da bi objekat bio spreman za upotrebu – naveli su revizori.

Ukazali su i da Vijeće ministara BiH još nije razmatralo i usvojilo odluku o kupovini zgrade za trajni smještaj Direkcije za civilno zrakoplovstvo iako za to postoji novac dok istovremeno troše značajan novac na zakup.

- Svake godine, počev od 2012. pa do 2021, budžetom institucija BiH je definirano da će se nabavka zgrade za smještaj Direkcije u Banjoj Luci finansirati iz sredstava ostvarenih od prihoda od naknada za prelete preko BiH, kao i drugih prihoda koje Direkcija ostvaruje – piše u revizorskom izvještaju.

Međutim, o ovoj odluci, godinu nakon što je dostavljena, nije bilo saglasnosti u Vijeću ministara pa je skinuta s dnevnog reda.

VEZANI TEKST - Kupovina zgrade UIO u Banjoj Luci: Vijeće ministara BiH apeluje samo na sebe da osigura novac?

Postoji i određeni broj institucija koje plaćaju najam, ali nemaju rezervirana sredstva za kupovinu objekata.

Također neke institucije, osim za smještaj, plaćaju i zakup prostora za regionalne centre kao i organizacijske jedinice.

- Plaćanje zakupa iziskuje značajne troškove, posebno ukoliko uzmemo u obzir trenutno stanje i tendenciju rasta cijena na tržištu nekretnina, što stvara dodatnu neizvjesnost o mogućnosti daljnjeg funkcioniranja određenog broja institucija – upozorili su revizori.

Ured za reviziju institucija BiH već godinama skreće pažnju i daje preporuke da bez odlaganja bude trajno rješeno pitanje smještaja kako bi bili izbjegnuti daljnji negativni efekti po javna sredstva. Ali ovo, nažalost, nije jedina preporuka državnih revizora koja se ne poštuje mada je data u svrhu transparentnog i efikasnog upravljanja javnim novcem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.