open-navfaktor-logo
search
Općina Vogošća se protivi
Specijalna jedinica FUP-a mora napustiti prostor u Tužilaštvu BiH, kasarna u Semizovcu jedna je od opcija
U svakom slučaju, bit ću za svako rješenje koje će odgovorati visokim uvjetima kada je u pitanju smještaj Specijalne jedinice - kaže za Faktor ministar MUP-a FBiH
AUTOR: A. Dr.
15.05.2024. u 11:12
get url
text
U Općini Vogošća ne prihvataju mogućnost da se kasarna "Enver Šehović" u Semizovcu, ranije proglašena za neperspektivnu vojnu imovinu, za potrebe smještaja Specijalne jedinice Federalne uprave policije izuzme iz ove lokalne zajednice.
Zbog toga je u ponedjeljak održana vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je istaknuto  milionsko ulaganje u održavanje i rekonstrukciju ovog objekta i naglašeno da je upravo kasarna u Semizovcu ključni potencijal za dalji razvoj privrede u Vogošći.  
Prema riječima načelnika Migdada Hasanovića, Općina Vogošća je spremna ponuditi i neke druge adekvatne lokacije za smještaj Specijalne jedinice, a da se prostor kasarne očuva za potrebe daljeg razvoja lokalne zajednice.
Šta o budućoj namjeni kasarne kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine?
- Vlada FBiH je formirala radni tim koji ima za zadatak iznaći najbolje rješenje za smještaj Specijalne jedinice FUP-a. Obilaze se kasarne, jedna od njih je svakako i ova u Semizovcu. Šta će taj tim predložiti, to se još ne zna.
U svakom slučaju, bit ću za svako rješenje koje će odgovorati visokim uvjetima kada je u pitanju smještaj Specijalne jedinice - kaže za Faktor Ramo Isak, ministar MUP-a FBiH.
Smatra da bi se to trebalo završiti uskoro.
- Specijalna jedinica FUP-a smještena je trenutno u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu, kao dio lokaliteta Suda BiH. Ove su prostorije neuvjetne, a proces trajnog rješenja morao bi se ubrzati jer iz Tužilaštva BiH traže da napustimo te prostorije jer je to rješenje svakako bilo privremenog karaktera - istakao je Isak. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.