open-navfaktor-logo
search
Gore društvene mreže
Ivana Marić nastavila dokazivati da su Bošnjaci izmišljeni; Forto: Meni je Ivana super!
Ne stišava se bura na društvenim mrežama nakon što je objavljen snimak na kojem analitičarka i kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva Ivana Marić na konferenciji u Londonu tvrdi kako su "Bošnjaci sebi izmislili ime kako ne bi bili samo muslimani".
09.03.2021. u 21:37
get url
text

Nakon brojnih kritika u medijima i na društvenim mrežama, Marić je danas nastavila dokazivati svoju tezu, pa se tako pozvala i na članak iz 2013. godine sa naslovom Prof. dr. Šaćir Filandra: "Bošnjaci su pitanje nacionalnog imena riješili prije 20 godina".

- Sva sreća pa NiP nije kandidovao Filandru za dogradonačelnika Sarajeva jer bi ga SDA osudila zbog izjave da su Bošnjaci tek 1993. riješili pitanje nacionalnog imena. Pri tome aludira na Prvi bošnjački sabor održan u Sarajevu 1993. - uporna je Marić.

Komentatori na Facebooku uzalud su joj pokušavali objasniti da "riješiti" može značiti i vratiti nešto što je bilo ukinuto ili oduzeto, dok je izmisliti nešto ružno i pogrdno i zahtijeva, u najmanju ruku, izvinjenje.

- Sad si pokazala da apsolutno ne razumiješ šta je prof. Filandra ovim kazao. Ne znam kako se može biti politički analitičar, a ne istražiti pojam Bošnjak? Valjda o onome čemu govoriš trebaš imati saznanje iz dostupne literature, a ne internet komentara. Valjda površno čitanje, ako je tu uopće bilo čitanja - jedan je od komentara.

 

U međuvremenu na društvenoj mreži Twitter pojavio se i snimak sa njenim, u najmanju ruku, spornim izjavama.

Radi se o snimku gostovanja u emisiji Zabranjeni forum televizije Pink BH, u kojoj je Marić iznijela svoje ocjene o radu Haškog tribunala, o plaćanju putovanja žrtava genocida kako bi prisustvovale izricanju presuda, liderima stranaka...

 

To što je Marić svojim izjavama uvrijedila cijeli jedan narod, nije zasmetalo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti, koji je danas govoreći o prijedlozima za dogradonačelnika(cu) kazao da će Naša Stranka insistirati da to bude žena, te dodao: "Inače, meni je Ivana super!".

Za razliku od Forte, koji je otvoreno "odabrao stranu", neki ovih dana, iako su često najglasniji u kritici svega postojećeg, "šute kao zaliveni", a što nije promaklo tviterašima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.