open-navfaktor-logo
search
Operativna grupa
Iz USK traže zaustavljanje trenutnog načina provođenja readmisije migranata iz Hrvatske
Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) s današnjeg su sastanka jasno poručili kako je trenutni način provođenja procesa readmisije migranata iz Republike Hrvatske neophodno odmah zaustaviti.  
06.04.2023. u 16:29
get url
text

- Za nekoliko dana provođenja ovog procesa, u centar Lipa organizirano je iz Hrvatske dovezeno 559 migranata. Veći problem od činjenice da je sve ovo učinjeno bez ikakvog objašnjenja i informacije. Današnji podatak je da se u ovom migrantskom centru nalazi 339 osoba. Više od 200 ljudi je već na ulicama Bihaća, u napuštenim objektima ili takozvanim divljim kampovima. Građani to jasno vide i s razlogom su zabrinuti. Takav način readmisije je apsolutno neprihvatljiv i više nije kontroliran, odnosno u okvirima zakona - izjavio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Ponovo je javno zatraženo očitovanje, objašnjenje predstavnika nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva sigurnosti i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo obojicu ministara, kao i direktora Službe za poslove sa strancima BiH da posjete naš kanton i objasne građanima Bihaća zašto se organizirano dovoze migranti isključivo samo u njihov grad. Već danima tražimo i odgovore ko i zašto gradi detencijsku (pritvorsku) jedinicu u Migrantskom centru Lipa. Zanima nas i zašto je ponovo došlo do evidentnog povećanja broja migranata na ulicama Bihaća. Možda da nam se pojasni ko i kako kontrolira boravak i kretanje tih ljudi, koji su ponovo sve brojniji na lokacijama nekadašnjeg Doma penzionera u središtu grada, zatim napuštenih objekata u Poslovnoj zoni Kombiteks i još nekoliko mjesta. Danima javno tražimo odgovore i objašnjenja, ali do sada nam se niko nije službeno obratio niti jednom rečenicom - rekao je premijera USK Mustafe Ružnića.

Na današnjem sastanku ponovljeno je kako gradnja pritvorske jedinice u centru Lipa nije u skladu sa urbanističkom dozvolom, kao ni građevinskim projektom ovog migrantskog kompleksa. Spomenute su i određene nezvanične informacije kako se gradnja financira sredstvima Evropske unije, a projekat navodno realizira jedna nevladina međunarodna organizacija, koja se u Bihaću pojavila upravo u vrijeme početka gradnje sporne pritvorske jedinice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.