open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović o briselskom Sporazumu: Važan iskorak na evropskom putu BiH
U Briselu je sinoć napravljen Politički sporazum na principima koji osiguravaju funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na putu u Evropsku uniju.
13.06.2022. u 09:53
get url
text

VEZANI TEKST - Kompletan tekst sporazuma iz Brisela: Šta su prihvatili lideri većine bh. stranaka

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ocijenio kako je to važan iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine. 

- Politički sporazum kojeg su sinoć u Briselu prihvatili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan je iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Principi i obaveze iz Sporazuma predstavljaju mapu puta koja ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji već osigurava bolju funkcionalnost naših institucija i usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili Sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa. Zahvaljujem se predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na angažmanu i podršci u usaglašavanju i prihvatanju Sporazuma - poručio je Izetbegović. 

Podršku sporazumu dali su SDA, DF, Narod i pravda, SDP, Naša stranka, PDA, NES, Nezavisni blok, Socijalistička partija, SNSD i Ujedinjena Srpska. Sporazum su prihvatila sva tri člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Predsjednik HDZBiH Dragan Čović, iako je bio u Briselu, nije prisustvovao sastanku niti dao podršku Sporazumu. 

U Brisel nisu otputovali predsjednici SDS-a i SBB-a Mirko Šarović i Fahrudin Radončić. 

Sastanak je organizirao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.