open-navfaktor-logo
search
Važan sastanak
Izetbegović o učešću Dodika i Čovića na sjednici VSUN-a: Neki su tu istrčali i pokazali lice, a onda su reterirali
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović komentarisao je učešće Dragana Čovića i Milorada Dodika na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na poziv ruskog ambasadora.
25.11.2020. u 11:21
get url
text

- Što se tiče sinoćnjeg sastanka, i on je bio jako važan. Tako da su tu istrčali neki i pokazali lice, pokazali stavove, a onda su naišli na odgovor i reterirali - rekao je Izetbegović.

Dodao je kako su sinoć mogli čuti Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a koji kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim, i Milorada Dodika, lidera SNSD-a, koji je bio vrlo agresivan, drzak te pokušao "u svom stilu razgovarati sa svjetskim diplomatama i na kraju kazao da je spreman otići s Valentinom Inzkom i zajedno skinuti ploču Radovanu Karadžiću na Palama".

- Dobro je što ja nisam pristao da učestvujem u tom formatu koji ustvari razbija i dezavuiše institucije BiH. Ima da zovu tri člana Predsjedništva koji predstavljaju ovu zemlju i narode ili da zovu Dom naroda, a ne neki asimetrični iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu pa sad i Rusi pokušali to tako da prate - rekao je Izetbegović.

Dodao je kako su jučer svi dobili jednu dobru lekciju. Pojasnio je i kako je visoki predstavnik Valentin Inzko jučer predstavljao stanje u BiH. Izetbegović je rekao kako je u pismu koje je poslao govorio o onome što se dešava u BiH, blokadama, negiranju genocida, suprotstavljanju odlukama sudova za ratne zločine, nagrađivanju zločinaca…

- Mnogi u Vijeću sigurnosti ne znaju i vjerovatno nisu mogli da vjeruju da je u BiH odlikovan Radovan Karadžić, zločinac dobio odlikovanje. Na te stvari treba ukazati. Čuli su oni i moj stav, čuli su ga svi, a onda su čuli Inzka i mislim da je puno bolje da on bude "advokat" za situaciju u BiH - rekao je Izetbegović.

Vjeruje kako će politika koju Dodik vodi biti poražena jer ona "nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali i BiH".

- To je jedna politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i morat će se u jednom trenutku zaustaviti - rekao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.