open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović: Optimista sam, sutra o deblokadi FBiH, ruski vojnici mogu doći samo u sastavu EUFOR-a
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon trećeg dana pregovora u vezi sa izbornom reformom u Bosni i Hercegovini s Matthewom Palmerom, američkim izaslanikom za izbornu reformu, i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove, te čelnicima vladajućih i opozicionih stranaka kazao kako ima razloga za optimizam.
01.12.2021. u 16:45
get url
text

- Sutra ujutro na razmatranju će biti blokade u Federaciji BiH. To je na određen način uspjeh pritiska koji sam ja radio. Pregovori moraju biti na dvije noge, dosad se išlo linijom manjeg otpora, u korist HDZ-a - izjavio je Izetbegović. 

Istakao je kako u FBiH podržavaju indirektne izbore.

VEZANI TEKST - Tragom Izetbegovićeve izjave o pritiscima: Čoviću legitimno predstavljanje, Dodiku imovina, a Bošnjacima?

- Svi bismo mi podržali indirektni izbor, kao što je bilo zamišljeno u Aprilskom paketu. Međutim, iz entiteta Republika Srpska to odbijaju. Direktni izbor može jedino ako svaki glas vrijedi isto, da nema etničkih izbornih jedinica. Saglasni smo da etnički prefiks mora otpasti. To je stav i Venecijanske komisije. Dragan Čović će morati pristati na to - naglasio je lider SDA.

Upitan o medijskim najavama iz Moskve da bi Rusija mogla poslati vojni kontingent u BiH, Izetbegović je odgovorio:

- Rusi mogu doći samo u sklopu EUFOR-a. U sklopu onoga što bude odobreno u Predsjedništvu BiH. Ništa mimo toga se neće desiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.